Σωστή Διατροφή = Καλή Υγεία
Βιταμίνες που λείπουν από τον οργανισμό και κατανάλωση λάθος τροφών μπορούν να προκαλέσουν από κακή διάθεση και κυτταρίτιδα μέχρι αϋπνίες και κρυολογήματα. Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω θέματα, δεν σας χρειάζεται γιατρός ούτε φαρμακείο.
Η λύση υπάρχει στο πιάτο, έτοιμη, σερβιρισμένη !!
ΓΙΑ ΣΩΣΤΟ ΥΠΝΟ.
Όπως ήδη γνωρίζετε, ο μέσος άνθρωπος έχει ανάγκη κατά μέσο όρο από 8 ώρες ύπνου την ημέρα. Ο οργανισμός όμως του καθενός είναι αυτός που κατεβάζει ρολά, δηλαδή αποφασίζει πότε θ’ ανοίξει και θα κλείσει τα μάτια του, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι, ενώ ορισμένα άτομα χρειάζονται 5-6 ώρες ύπνου, άλλα έχουν ανάγκη τουλάχιστον 10!
Όπως τελικά αποδεικνύεται, τρώγοντας δεν έρχεται μόνο η όρεξη αλλά και ο ύπνος.
Από τα τρόφιμα πάντως που γεμίζουμε το πιάτο μας – και όχι μόνο από το σούπερ ανατομικό μαξιλάρι μας – εξαρτάται αν θα είναι ήσυχος ή ταραγμένος.
Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και μαγνήσιο φαίνεται ότι βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου. Οι ειδικοί λοιπόν συμβουλεύουν να συμπεριλάβουμε στο διαιτολόγιο μας γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, ρύζι και μπανάνες, αλλά και ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα), σπανάκι, σολομό, μπρόκολο και σοκολάτα. Καλό πάντως είναι πριν τον ύπνο να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών που περιέχουν διεγερτικές ουσίες όπως ο καφές, τσάι, μπαχαρικά και σοκολάτα, γιατί το πιθανότερο είναι να «ξυπνήσουμε» την αϋπνία μέσα μας και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
Το συμπαθέστατο πορτοκάλι παραμένει συμπαθέστατο όσο βρίσκεται στα μανάβικα ή στην φρουτιέρα. Τα προβλήματα αρχίζουν από τη στιγμή που η γνωστή όψη πορτοκαλιού μετακομίσει στους γλουτούς μας – ή όπου αλλού επιθυμεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η διατροφή δεν παίζει το σημαντικότερο ρόλο, καθώς η κυτταρίτιδα είναι κατά κύριο λόγο γενετικό θέμα και παθοφυσιολογικά σχετίζεται με την κακή αιματική κυκλοφορία. Οι ειδικοί πάντως συμβουλεύουν ότι μπορούμε να «καλοπιάσουμε» το πρόβλημα ενυδατώνοντας καλά τον οργανισμό και περιορίζοντας ή διακόπτοντας το κάπνισμα. Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως και επιλογή πιο light τροφίμων, όπως λ.χ. γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, οδηγούν σωστά τον οργανισμό αποφεύγοντας τις πτώσεις σε «λακκούβες».
ΑΝΤΙΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Αν μονίμως σας ακολουθεί ένα γκρίζο βροχερό συννεφάκι, είναι πολύ πιθανό να λείπει από τον οργανισμό σας η βιταμίνη Β6, η έλλειψη της οποίας σχετίζεται με μεταπτώσεις της διάθεσης. Τη βιταμίνη αυτή μπορούμε να τη βρούμε στον τόνο, την μπανάνα και τον μπακαλιάρο. Οι ειδικοί επίσης συμβουλεύουν για επιστροφή της «Αιώνιας Λιακάδας» την πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων σεληνίου, το οποίο και βρίσκουμε στα μανιτάρια, τον τόνο και τις γαρίδες,
ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ
Οι στερητικές δίαιτες, όπως όλες (ίσως) έχουμε διαπιστώσει, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα πάντως με πρόσφατες μελέτες, φαίνεται ότι οι δίαιτες πλούσιες σε γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σχετίζονται με μείωση του σωματικού λίπους. Η επίδραση αυτών των λάιτ γαλακτοκομικών στη σύσταση του σώματος αποδίδεται κυρίως στο ασβέστιο που περιέχουν, αλλά πιθανώς και σε ορισμένα από τα υπόλοιπα συστατικά τους, χωρίς αυτό να είναι εξακριβωμένο.
Αναδημοσίευση από περιοδικό DIVA 19.02.2009
Πηγή: nutrimed.gr