Το μπρόκολο είναι μέλος της οικογένειας των κραμβοειδών λαχανικών και έχει τις ρίζες του στην Ιταλία. Επειδή το λαχανικό αυτό αποτελείται από πολλά τμήματα, παρέχει ποικιλία γεύσεων. Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι η έντονη μυρωδιά που αναδύεται όταν μαγειρεύεται.
Είναι ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό, και περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, τα οποία σχετίζονται με οφέλη της υγείας μας και προστατεύουν από χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος.
Ερευνητές από το University of California, Berkeley στην Αμερική βρήκαν ότι η κατανάλωση μπρόκολου τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Συγκεκριμένα η μάσηση μίας ουσίας που υπάρχει στο μπρόκολο (indole-3-carbinol), τη μετατρέπει σε μία άλλη ουσία που από πολλούς επιστήμονες θεωρείται το πιο γνωστό φυσικό αμυντικό όπλο του ανθρώπου κατά του καρκίνου: την 3,3′-diindolylmethane (DIM).
Η ουσία αυτή έχει ήδη αποδειχθεί από προηγούμενες μελέτες ότι εμποδίζει τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων του μαστού και επίσης εμποδίζει την τεστοστερόνη, την ορμόνη αυτή που συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον προστάτη. Όμως η μελέτη αυτή που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του Journal of Nutritional Biochemistry έρχεται να προσθέσει μία ακόμα ευεργετική δράση στην ουσία αυτή. Συγκεκριμένα η DIM ρυθμίζει την έκκριση των κυτοκινών (interleukin 6, granulocyte colony-stimulating factor, interleukin 12 and interferon-gamma), ορμονών που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. 10 μmol από την ουσία είναι ικανή για να διπλασιάσει τα επίπεδα των λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης όταν το σώμα προσβληθεί από κάποιο βακτήριο τότε ενεργοποιούνται τα μακροφάγα κύτταρα που εκκρίνουν ουσίες που καταστρέφουν τα παθογόνα βακτήρια (ο μηχανισμός είναι ο ίδιος και με καρκινικά κύτταρα). Οι επιστήμονες στην έρευνα βρήκαν ότι η παραγωγή αυτών των ουσιών μπορεί έως και να τριπλασιαστεί με την παρουσία της DIM. Τέλος οι ερευνητές τονίζουν ότι οι ευεργετικές αυτές δράσεις παρατηρήθηκαν μετά από δόση από το στόμα και όχι μετά από έγχυση απευθείας στο αίμα.
Πηγή: nutrimed.gr
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος