1 κοτόπουλο (κατά προτίμηση κομμένο σε μερίδες)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
4 τομάτες ώριμες στον τρίφτη (ή μια έτοιμη συσκευασία τομάτα στον τρίφτη)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
500γρ κριθαράκι χοντρό
1 φλιτζάνι τριμμένο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας (ή μίξη διάφορων κίτρινων τυριών)
αλάτι, πιπέρι, 2 ξύλα κανέλας, τριμμένο μπαχάρι
Τσιγαρίστε σε μια κατσαρόλα σε ελαιόλαδο τις μερίδες κοτόπουλου ρίχνοντας επίσης τα κρεμμύδια και προς το τέλος το σκόρδο. Σβήνετε με κρασί. Αφού τσιγαριστεί καλά στρώνετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα βαθύ ταψί (ή ακόμα καλύτερα πήλινο), ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την τομάτα, την ζάχαρη, όλα τα μυρωδικά και περίπου 1 ποτήρι νερό. Το βάζετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Αναποδογυρίζετε σε τακτά διαστήματα το κοτόπουλο για να ψηθεί καλά και από τις δύο πλευρές. Συνεχίστε ρίχνοντας το κριθαράκι μέσα στο ταψί, συμπληρώνετε νερό τόσο ώστε να καλυφθεί οριακά το κριθαράκι. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά. Τέλος, πασπαλίζετε με τα τυριά και ψήνετε για ακόμη 5-10 λεπτά ώστε να δημιουργηθεί μια χρυσαφί κρούστα.