Κιμαδόπιτα με φύλλο λάχανου

DSC_0046.jpg
Υλικά για 6 άτομα
 
1 μέτριο λάχανο
1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο, ή μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό, χωρίς λίπη)
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ελιές ψιλοκομμένες
χυμός 1 λεμονιού
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2/3 φλιτζάνι τυρί έμενταλ τριμμένο (ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας, όχι πολύ αλμυρό)
αλάτι, πιπέρι

 
Εκτέλεση 
 
Αρχικά παίρνετε ένα μέτριο λάχανο, κόβετε τον κορμό (το σκληρό μέρος που αποτελεί το κοτσάνι) όσο πιο βαθιά γίνεται, γιατί έτσι θα βγούνε τα φύλλα πιο γρήγορα μετά το βράσιμο. Βράζετε σε μια κατσαρόλα νερό και βάζετε το λάχανο μέσα. Όταν το λάχανο είναι έτοιμο (να έχουν μαλακώσει καλά τα φύλλα), το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει, παίρνετε ένα ένα φύλλο και κόβετε το νεύρο που έχει να μην είναι σκληρό. Σε ένα ταψί που έχετε λαδώσει καλά, στρώνετε τα μισά φύλλα.
Φτιάχνετε τη γέμιση της πίτας βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο, τον κιμά, τα κρεμμύδια, τις ελιές, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρετε για περίπου 10 λεπτά και βγάλτε από τη φωτιά. Προσθέστε το τυρί, ανακατέψτε και ρίξτε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα λάχανου μέσα στο ταψί. Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα λάχανου. Ραντίστε με το χυμό λεμονιού, πασπαλίστε αν θέλετε με λίγο τριμμένο τυρί και ψήστε στους 160 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
 
Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr