Το αγαπούν μικροί και μεγάλοι, και είναι ίσως από τα λίγα λαχανικά που το …έχουν καταφέρει αυτό!
Η κατεξοχήν εποχή του καρότου είναι το φθινόπωρο. Αρχικά το καρότο καλλιεργήθηκε σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της κεντρικής Ασίας, ενώ η μορφή του δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή (ούτε καν το πορτοκαλί χρώμα!). Στην Ευρώπη έγινε αγαπητό την περίοδο της Αναγέννησης. Σήμερα οι χώρες που έχουν από τις μεγαλύτερες παραγωγές καρότου είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αγγλία, η Κίνα και η Ιαπωνία.
Τα καρότα είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Είναι η κύρια πηγή της προβιταμίνης Α (ή διαφορετικά β-καροτένιο) και προστατεύουν από καρδιοπάθειες και καρκίνο ενώ συμβάλλουν στην καλή όραση, και ιδιαιτέρως την βραδινή όραση. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα καρότων είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επιπλέον, τα καροτενοειδή φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση κατά της εμφάνισης καταρράκτη και στον έλεγχο του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα, ενώ δρουν και κατά της ινσουλινοαντίστασης. Υπάρχουν επίσης έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωση καρότων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου.
Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr