• Το λάδι της ελιάς είναι πιο νόστιμο αλλά και πολύ πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όταν είναι ωμό. Γι αυτό είναι καλύτερο να ρίχνετε το ελαιόλαδο στα φαγητά σας όταν τελειώσετε με το μαγείρεμά τους. Για παράδειγμα, προσθέστε ωμό ελαιόλαδο στα λαδερά σας όταν βγάλετε την κατσαρόλα από τη φωτιά!
• Στις μεγάλες θερμοκρασίες το ελαιόλαδο είναι πολύ πιο ανθεκτικό από τα άλλα λάδια. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείτε σε μια φριτέζα που δεν ξεπερνά τους 180 βαθμούς Κελσίου, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε έως και 5 φορές, αρκεί να το φιλτράρετε μετά από κάθε χρήση.
• Για να δείτε πότε η θερμοκρασία του ελαιόλαδου είναι έτοιμη για τηγάνισμα ρίξτε μέσα στο τηγάνι σας 2-3 σπόρους από καλαμπόκι (ξερούς). Όταν σκάσουν, το λάδι σας έχει φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία.
• Όταν μαγειρεύετε λαχανικά στον ατμό, ραντίστε τα κατά το σερβίρισμα με λίγο ελαιόλαδο. Θα αναδείξουν όλη τη νοστιμιά τους.
• Όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες ή σάλτσες κρεμμύδια, τα οποία έτυχε να είναι πολύ καυτερά και θέλετε να τα γλυκάνετε λίγο, μουλιάστε τα για λίγη ώρα μέσα σε ελαιόλαδο.
• Όταν μαγειρεύετε ξερά φασόλια, προσθέστε στο τέλος λίγο ελαιόλαδο. Θα τα κάνει πολύ πιο ευκολοχώνευτα.
• Όταν θέλετε να μαλακώσετε το κρέας, για βραστό ή σούπα, αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο λίγες ώρες πριν το μαγείρεμα. Είναι η πιο απλή μαρινάδα!
• Όταν σερβίρετε κάποιο απεριτίφ και δεν έχετε να το συνοδέψετε με κάτι, ψήστε στο γκριλ φέτες ψωμιού κι αλείψτε τις με ελαιόλαδο και σκόρδο που έχετε χτυπήσει μαζί στο μπλέντερ.
• Όταν φτιάχνετε τα γλυκίσματά σας θυμηθείτε: το ελαιόλαδο είναι ιδανικό για κάθε συνταγή και βοηθά ώστε τα γλυκά που ψήνετε στο φούρνο να διατηρούνται για περισσότερο χρόνο.
Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr