Πρωινό. Ίσως η πιο σημαντική συνήθεια διατροφής που πρέπει να αποκτήσει κάποιος για όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το πρωινό είναι από τα πιο απαραίτητα γεύματα της ημέρας, ειδικότερα για τα παιδιά που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης. Όμως πολλοί άνθρωποι είτε υποτιμώντας την αξία του, είτε λόγω βιασύνης εξαιτίας της καθημερινής ρουτίνας, δεν τρώνε συστηματικά πρωινό.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό το πρωινό;
- Οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι. Μάλιστα, σε ένα δείγμα παιδιών που κατοικούσαν στην Κρήτη, εκείνα που δεν έτρωγαν πρωινό ήταν περίπου 3 κιλά βαρύτερα από παιδιά αντίστοιχης ηλικίας που έπαιρναν πρωινό και είχαν χειρότερες διατροφικές συνήθειες. Γενικά, οι άνθρωποι που δεν παίρνουν πρωινό τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή «τσιμπολογούν» ανθυγιεινά snacks.
- Όπως φαίνεται και από την ερμηνεία του ξένου όρου breakfast (break the fast = διακόπτω τη νηστεία), το πρωινό γεύμα έρχεται να φορτίσει τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μετά από την πολύωρη νηστεία που συνεπάγεται ο ύπνος.
- Όσοι προσλαμβάνουν πρωινό καλύπτουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, το πρωινό πρέπει να καλύπτει περίπου το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού μας. Συνεπώς, πρέπει να περιλαμβάνει μία ποικιλία τροφίμων, τα οποία θα περιέχουν πρωτεϊνες, λιπαρά, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Μία εύκολη, γευστική και υγιεινή πρόταση πρωινού είναι 1 φλυτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με μαργαρίνη και μέλι και ένα φρούτο. Άλλη πλήρης επιλογή είναι ένα τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης, μαργαρίνη, τυρί, γαλοπούλα) και 1 ποτήρι φυσικός χυμός.
Τι είναι αυτό που κάνει τη μαργαρίνη απαραίτητη στο πρωινό μας;
Η μαργαρίνη παρέχει την ενέργεια που έχουμε ανάγκη για να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο πρόγραμμα της ημέρας.
Περιέχει απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός μας και πρέπει να τα προσλάβει από τη διατροφή καθώς είναι απαραίτητα για τη δόμηση και την ομαλή λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, για την πρόληψη των δισλιπιδαιμιών και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Εφοδιάζει τον οργανισμό με τις βασικές λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D και E που μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό μέσω των λιπαρών. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την καλή όραση, την υγεία του δέρματος και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τα κόκαλα και τα δόντια μας και η βιταμίνη Ε για την αντιοξειδωτική προστασία του δέρματος και των κυτταρικών μεμβρανών.
Ποιες είναι οι διατροφικές συστάσεις της Αμερικάνικης Ένωσης Καρδιολογίας (AHA);
Ανάμεσα στους πιο έγκριτους φορείς παγκοσμίως, η Αμερικάνικη Ένωση Καρδιολογίας (ΑΗΑ), θεωρώντας τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών σημαντική για τη μελλοντική υγεία τους ως ενήλικες, δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation τις παρακάτω διατροφικές οδηγίες για παιδιά άνω των 2 ετών:
|