Απορίες για το γυναικολόγο μας!

 «Ποιες είναι οι γόνιμες μέρες;»,

«Πότε πρέπει να πάμε στο γυναικολόγο;»

«Είμαι έγκυος. Μπορώ να κάνω έρωτα;»

είναι μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες θα απαντήσει μόνο ο… προσωπικός γιατρός κάθε γυναίκας.

·                     Από ποια ηλικία πρέπει να κάνουμε την πρώτη επίσκεψη στο γυναικόλογο;
Η γυναίκα θα πρέπει να πάει για πρώτη φορά στο γυναικολόγο από την αρχή της σεξουαλικής ζωής. Όμως, εκτός απ’ αυτό το λόγο υπάρχουν και άλλοι που θα οδηγήσουν μια νεαρή κοπέλα στο γυναικολόγο, όπως π.χ. οι πολυκυστικές ωοθήκες που μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και στην τρυφερή ηλικία 11 ετών.

·                     Η περίοδος μπορεί να καθυστερήσει μόνο από τις πολυκυστικές ωοθήκες;

Όχι. Η περίοδος σε μια κοπέλα δεν καθυστερεί μόνο γι’ αυτό, αλλά και από άλλες παθολογικές καταστάσεις. Μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση ακόμα και από αυστηρές δίαιτες αδυνατίσματος που συνήθως ακολουθούν οι έφηβες σ΄ αυτή την ηλικία. Επίσης μπορεί να καθυστερήσει στις αθλήτριες, ίσως επειδή έχουν σχετικά υπερβολική ποσότητα ανδρογόνων, και σε περιπτώσεις έντονου στρες.

·                     Οι μεγάλες καθυστερήσεις κρύβουν κάποιο πρόβλημα;

Εφόσον ο κύκλος είναι σταθερός, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε. Βέβαια, δεν θέλουμε να έχουμε ένα σταθερό κύκλο που θα είναι κάθε τρεις μήνες. Πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 25 και 35 ημερών για να θεωρείται σταθερός. Οι διακυμάνσεις του κύκλου, όμως, και οι καθυστερήσεις δείχνουν σίγουρα ότι υπάρχει κάποια ανωμαλία.

·                     Ποιες είναι οι «γόνιμες ημέρες;»

Καταρχάς πρέπει να σας πω ότι, για να γνωρίζουμε τη γόνιμη ημέρα, η γυναίκα πρέπει να έχει σταθερή περίοδο. Αν έχουμε π.χ. μια περίοδο 28 ημερών, η γόνιμη μέρα είναι η 14η, εάν έχουμε περίοδο 34 ημερών η ωορρηξία γίνεται πιθανότατα την 20ή.

 

Ευάγγελος Γκικόντε

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος