…καθώς γνωρίζει ότι είναι ένα σημείο που συγκεντρώνει πάντα τα αντρικά βλέμματα.
Στην εποχή μας μάλιστα υπάρχουν στη διάθεσή της εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης, στηθόδεσμοι που κάνουν θαύματα, ενώ όλο και περισσότερες γυναίκες δεν διστάζουν να καταφύγουν στον πλαστικό χειρουργό για να αποκτήσουν ένα άψογο στήθος.
Δυστυχώς, όταν ένα στήθος πέσει δεν σηκώνεται παρά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Γι΄αυτό και το καλύτερο είναι η πρόληψη. Πρέπει πρώτα απ΄όλα να επιλέγετε σουτιέν ανάλογα με το μέγεθος του στήθους σας και όχι ανάλογα με το κόστος ή το σχέδιο. Μία γυναίκα με πολύ μικρό στήθος μπορεί να φοράει ένα πολύ απλό σουτιέν, χωρίς καθόλου ενίσχυση. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερο, άρα και βαρύτερο, είναι το στήθος μιάς γυναίκας, τόσο πιο ενισχυμένο σουτιέν πρέπει να φοράει, συμβουλεύει ο μαιευτήρας χειρουργός-γυναικολόγος κ. Ευάγγελος Γκικόντες, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου “Διαγνωστική Ερευνα”.
Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε τα σουτιέν από συνθετικά υφάσματα, ειδικά όταν κάνει ζέστη, γιατί με τον ιδρώτα αφυδατώνεται το στήθος και χαλαρώνει περισσότερο. Μην περιμένετε λοιπόν να δείτε το στήθος σας να πέφτει για να αγοράσετε σωστό σουτιέν! Το κρύο νερό ωφελεί (όχι βέβαια το παγωμένο), αλλά όχι τόσο όσο πιστεύουμε. Πιο αποτελεσματικές είναι οι απλές ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε με μία πετσέτα, όπως το να την τραβάμε πίσω από την πλάτη, ή μπροστά με τεντωμένα χέρια. Με τις ασκήσεις δυναμώνουν οι σύνδεσμοι που συγκρατούν το στήθος.
Επίσης, μία γυναίκα που κάνει καλή ζωή έχει περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσει το στήθος της στητό, από μία γυναίκα που κάνει πολλές καταχρήσεις , όπως πίνει πολύ αλκοόλ, καπνίζει και ξενυχτάει, ακόμη και αν έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος στήθους. Ρόλο παίζει και η ψυχολογική κατάσταση. Η κακή ψυχολογία σημαίνει και μεγάλες διακυμάνσεις των ορμονών, τις οποίες υφίσταται το στήθος! Τέλος, μία γυναίκα με πολύ μεγάλο στήθος θα πρέπει να κοιμάται σε στάση ώστε να μην το πιέζει και τραβιέται το δέρμα.
Οσον αφορά την αντιμετώπιση του πόνου στο στήθος πριν την περίοδο, αυτός μπορεί να αντιμετωπιστεί με την πρόσληψη φυτικών ινών κάθε πρωϊ, ώστε να καθαρίζει ο οργανισμός από τις τοξίνες, καθώς και περιορισμό του αλατιού που κάνει κατακράτηση υγρών. σημειώνει ο κ. Γκικόντες.
Επίσης, καλό είναι να τρώμε τροφές όπως λάχανο, κουνουπίδι και μπρόκολο, γιατί καταπολεμούν τα επιπλέον οιστρογόνα που παίρνουμε μέσω των χημικών που χρησιμοποιούνται σήμερα στις στροφές και τα οποία επηρεάζουν άμεσα το γυναικείο στήθος. Ιδιαίτερα όμως μπορεί να βοηθήσει το στήθος σας η γιόγκα. Κρατώντας τα μάτια κλειστά αισθανθείτε το σώμα σας και συγκεντρωθείτε στην περιοχή του στήθους, συμβουλεύει η διπλωματούχος δασκάλα γιόγκα κ. Γιώτα Μπλετζάκη. Φέρτε τα δάχτυλα των χεριών πάνω στους ώμους και ξεκινήσετε μία κυκλική κίνηση φέροντας τους αγκώνες ενωμένους μπροστά στο στήθος, ανεβάζοντάς τους μπροστά από το πρόσωπο. Η κίνηση πρέπει να γίνετε αργά, χωρίς άγχος και ένταση. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε όλα τα σημεία στα οποία επιδράει η ανάσα σας. Πρέπει να εξετάζετε τακτικά το στήθος σας, τουλάχιστον μία φορά το μήνα και καλύτερα τις πρώτες μέρες μετά την περίοδο.
Επίσης, ο γυναικολόγος σας πρέπει να το εξετάζει σε κάθε σας επίσκεψη. Η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 35 ετών, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλιώς στα 40. Σημειώνεται ότι οι μεταλλαγές των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 είναι υπεύθυνες για το 5-10% όλων των καρκίνων του μαστού και για το 85% των περιπτώσεων που χαρακτηρίζονται κληρονομικές. Η μοριακή ανάλυση για τον εντοπισμό των μεταλλαγών γίνεται με λήψη μικρής ποσότητας αίματος και μόνο μετά από γενετική συμβουλευτική από κλινικό γενετιστή και συγκατάθεση της ίδιας της γυναίκας.
Πολλές πάντως γυναίκες δεν μπορούν να συνηθίσουν την ιδέα ότι πρέπει να γνωρίσουν το στήθος τους και να το παρατηρούν. Και όμως, είναι ένας τρόπος να ανακαλυφθεί πολύ γρήγορα κάποια ανωμαλία. Υπάρχει ένας ενστικτώδης φόβος για τον καρκίνο, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι το το 80% των παθήσεων του μαστού είναι καλοήθους μορφής και ότι ένας καρκίνος που ανακαλύπτεται στη γέννησή του είναι πλήρως ιάσιμος!
Συχνότερα προβλήματα καλοήθους μορφής (πηγή: “Το μεγάλο βιβλίο της γυναίκας”, εκδόσεις “Βασιλείου”):
Κύστη: Είναι μία σφαιρική φούσκα που περιέχει διαυγές υγρό ή χρωματιστό. Το μέγεθός της ποικίλλει από αυτό του μπιζελιού μέχρι ενός μανταρινιού. Η κύστη εμφανίζεται απότομα, αλλά δεν πρέπει να προκαλεί πανικό η ανακάλυψή της. Τις επόμενες ημέρες μπορεί να εμφανιστούν και άλλες και αυτό οφείλεται σε κάποια μεταβολή της ορμονικής ισορροπίας. Συχνά εξαφανίζονται από μόνες τους, ενώ αν επιμείνουν, ο γιατρός θα προχωρήσει σε παρακέντηση του υγρού που περιέχουν.
Ινο-αδένωμα: Δημιουργείται συνήθως σε γυναίκες κάτω των 30 ετών. Είναι σε μέγεθος μπιζελιού ή φουντουκιού, σκληρό και μετακινούμενο. Δεν υπάρχει λόγος αφαίρεσης, εκτός αν βρίκσεται σε σημείο που παραμορφώνει το στήθος ή πιέζει αιμοφόρα αγγεία. Στην εμμηνόπαυση συρρικνώνεται. Η εμφάνισή του μπορεί να εκληφθεί ως καρκίνος γι΄αυτό γίνεται διάγνωση με βιοψία.
Λίπωμα: Εχει μέγεθος από μικρό αμύγδαλο μέχρι μεγάλο δαμάσκηνο, ενώ είναι μαλακό, ελαστικό, λείο και κινητό, αλλά και τελείως ακίνδυνο!
Εκροή υγρού από τη θηλή: Οταν εμφανίζεται εκτός περιόδου εγκυμοσύνης ή θηλασμού είναι αφύσικη και επιβάλλεται επίσκεψη στο γιατρό. Οι αιτίες είναι πολλές και θεραπεύονται εύκολα. Μερικές φορές, όταν το υγρό περιέχει και αίμα δημιουργείται μεγάλη ανησυχία στη γυναίκα. Ομως, η αιτία είναι συνήθως καλοήθης: οφείλεται σε μικρούς πολύποδες, στο εσωτερικό κάποιου γαλακτοφόρου αγωγού.
Φλεγμονή (ή μαστίτιδα): Το στήθος είναι ένας αδένας ανοιχτός προς τα έξω, μέσω των γαλακτοφόρων πόρων. Ετσι, μπορεί να βγεί το γάλα, αλλά μπορούν επίσης να διεισδύσουν και μικρόβια. Συχνά λοιπόν συμβαίνουν μολύνσεις. Το στήθος τότε γίνεται έντονα κόκκινο, καίει, διογκώνεται και πονά. Ο γιατρός ψάχνει την αιτία της μόλυνσης, που ίσως να βρίσκεται και μέσα στον οργανισμό, οπότε το μικρόβιο έχει μεταφερθεί με το αίμα. Μια ισχυρή θεραπεία αντιμετωπίζει ριζικά το πρόβλημα και γι’ αυτό σπάνια η μόλυνση εξελίσσεται σε απόστημα.