Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα συνοδεύονται από πλήθος παραδόσεων σχετικών με τη διατροφή. Πολύ συχνά τις ημέρες αυτές το παρακάνουμε και συγκεκριμένα το βράδυ της Αναστάσεως και την ημέρα του Πάσχα, λόγω του τέλους της νηστείας.
Παρακάτω διαβάστε μικρές διατροφικές συμβουλές που ελπίζουμε να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις παραδοσιακές σας συνήθειες.
-
Καταναλώστε τρόφιμα από όλες τις ομάδες των τροφίμων, δηλαδή, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, κρέατα, δημητριακά, ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
-
Το αρνίσιο κρέας θα πρέπει να το καταναλώνετε με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λίπος. Δε χρειάζεται να το αποκλείσετε από το διαιτολόγιο των ημερών, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
-
Τα αυγά είναι μια παρεξηγημένη τροφή. Καλό είναι να το εντάσσουμε στο καθημερινό διαιτολόγιό μας λόγω της μεγάλης διατροφικής αξίας του, εκτός και αν υφίσταται συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας που να το απαγορεύει.
-
Επίσης είναι σκόπιμο να αντικαταστήσετε κάθε είδος λίπους της διατροφής σας με ελαιόλαδο, σε όλες τις χρήσεις, ακόμα και στο τηγάνισμα, διατηρώντας πάντα την αίσθηση του μέτρου διότι ναι μεν έχει υψηλή θρεπτική αξία, έχει όμως και υψηλή θερμιδική αξία.
-
Αποφύγετε τα γλυκά και λιπαρά τρόφιμα.
-
Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην μπλέκετε το αίσθημα της δίψας με το αίσθημα της πείνας, και καταλήγετε να τρώτε, ενώ στην πραγματικότητα απλώς διψάτε.
-
Περιορίστε όσο είναι δυνατόν την κατανάλωση αλκοόλ. Προτιμήστε μέτρια ποσότητα κόκκινου κρασιού (2 ποτήρια για τους άντρες και 1 ποτήρι για τις γυναίκες) πάντα μαζί με το γεύμα και ποτέ μην οδηγείτε αν έχετε πιεί.
-
Μετά την μαγειρίτσα, το αρνί, το κοκορέτσι και τα πασχαλινά αυγά, επιστρέψτε στην ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε συνδυασμό πάντα με φυσική δραστηριότητα.
-
Είναι καλό η διατροφή σας να χαρακτηρίζετε από ποικιλία και μέτρο, ώστε να χαρίζεται στο οργανισμό σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για καλή υγεία.
-
Αν τηρήσατε τη νηστεία αυτές τις ημέρες, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην σταδιακή εισαγωγή των τροφίμων που αποκλείσατε από το διαιτολόγιό σας. Το βράδυ της Ανάστασης περιοριστείτε στην μαγειρίτσα, το κόκκινο αυγό και τη σαλάτα.
-
Αν νιώθετε ότι το παρακάνατε την ημέρα του Πάσχα, προσπαθήστε να αποτοξινωθείτε από τρόφιμα ζωικής προέλευσης τις επόμενες ημέρες, δίνοντας έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.
-
Σκεφτείτε πριν καταναλώσετε κάποια τροφή. Πριν καταναλώσετε ένα σνακ ασυνείδητα, κάντε ένα βήμα πίσω και σκεφτείτε. Πεινάτε πραγματικά; Μήπως είναι διαθέσιμη κάποια άλλη υγιεινότερη επιλογή σνακ;
-
Προσπαθήστε να μοιράσετε την ποσότητα που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα σε πολλά και μικρά γεύματα και όχι λίγα και μεγάλα. Μην ξεχνάτε τα 3 κύρια γεύματα της ημέρας, πρωινό, γεύμα, δείπνο, και 2 με 3 ενδιάμεσα μικρότερα σνακ, δεκατιανό, απογευματινό και προ του ύπνου.
Συμβουλές για τον τρόπο ζωής
-
Ασκηθείτε σε καθημερινή βάση. Το σώμα μας είναι κατασκευασμένο να κινείται και σκουριάζει όταν του επιβάλουμε καθιστική ζωή. Επωφεληθείτε των ημερών αργίας για λίγη περισσότερη άσκηση, π.χ. μια βόλτα στην εξοχή.
-
Απολαύστε την ώρα του φαγητού μιλώντας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Τις μέρες αυτές ας γίνουν τα γεύματά σας μια κοινωνική διαδικασία.
-
Κλείστε την τηλεόραση. Ο καιρός τις ημέρες του Πάσχα ενδείκνυται για πολλές δραστηριότητες. Όσο λιγότερες ώρες μπροστά στην τηλεόραση, τόσο περισσότερες ώρες θα περάσετε κάνοντας κάτι πιο ενεργητικό, χωρίς να βομβαρδίζεστε από διαφημίσεις κακής ποιότητας φαγητού.
-
Κάντε τα ψώνια για το γιορτινό τραπέζι αφού έχετε φάει. Όταν κανείς πεινάει, κάνει περισσότερες ασυνείδητες αγορές τροφίμων. Αγοράστε τα απαραίτητα πάντα από λίστα και αποφύγετε ψώνια της τελευταίας στιγμής.
-
Αν έχετε πρόβλημα βάρους, προτιμήστε μικρότερα σκεύη, ώστε να περιορίσετε ακόμα περισσότερο τις ποσότητες που θα καταναλώσετε.
-
Μην σηκώνεστε από το τραπέζι με έντονο το αίσθημα του κορεσμού, που σημαίνει ότι καταναλώσατε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζεστε. Τρώτε αργά, μασώντας καλά την τροφή σας και αφήνοντας το πιρούνι στο τραπέζι μετά από κάθε μπουκιά.
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος