Τα θεριεμένα μικρόβια του καλοκαιριού προτιμούν θύματα γένους … θηλυκού! Γυναίκες, προσοχή στις παγίδες της άμμου και της θάλασσας. Το γεννητικό σας σύστημα, χωρίς την άμυνα των χοντρών ρούχων του χειμώνα, είναι τώρα με τις ζέστες ευάλωτο στα μικρόβια και τους μύκητες, που εύκολα μπορούν να προκαλέσουν κάποια κολπίτιδα.
Η αυξημένη ζέστη, ο ιδρώτας, η έκθεση του σώματος στη θάλασσα και την άμμο αποτελούν ένα επιθετικό σύνολο που καλά θα κάνετε να το κρατήσετε σε … απόσταση χωρίς να στερηθείτε τα καλοκαιρινά σας μπάνια. Φροντίστε όσο μπορείτε να μην έρχεστε σε απευθείας επαφή με την άμμο, ξαπλώστε στην ψάθα ή την πετσέτα και προτιμήστε τα φαρδιά και απορροφητικά ρούχα.
«Λοιμώξεις του γυναικείου γεννητικού συστήματος μπορεί να προκληθούν είτε από την εισβολή κάποιου μικροβίου, οπότε έχουμε μικροβιακή κολπίτιδα, είτε από εισβολή μύκητα και μιλάμε για μυκητισιακή κολπίτιδα, εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο μαιευτήρας-χειρούργος γυναικολόγος κ. Ευάγγελος Γκικόντες.
«Το πρώτο σύμπτωμα είναι αυξημένη έκκριση υγρού, που είναι διαφανές. Το υγρό αυτό αργότερα μπορεί να γίνει λευκό και στη συνέχεια κίτρινο, μετά πράσινο. Η γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει σε κάποια από τις φάσεις αυτές την ύπαρξη μυρωδιάς, ενώ τα συμπτώματα συνοδεύονται από ερυθρότητα του κόλπου και φαγούρα».
Υπ΄ αριθμόν 1 κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να χτυπήσετε την πόρτα του γυναικολόγου. Θα πάρει δείγμα εκκρίματος από τον κόλπο για να εντοπίσει το ένοχο μικρόβιο ή μύκητα και θα σας υποδείξει το καταλληλότερο φάρμακο. Χάπια ή κολπικά υπόθετα, ίσως και συνδυασμός των δύο, είναι η θεραπεία που θα σας δώσει ο γιατρός και τα συμπτώματα θα πρέπει κανονικά να υποχωρήσουν και σιγά σιγά να εξαφανιστούν.
Η θεραπεία, πάντως, της μικροβιακής κολπίτιδας κρατάει περισσότερο από εκείνη της μυκητισιακής.
«Είναι σημαντικό να γίνεται σύντομη αντιμετώπιση της κολπίτιδας, επειδή μια λοίμωξη του κόλπου μπορεί να επεκταθεί και στις τριγύρω περιοχές με σοβαρότερες συνέπειες», τονίζει ο κ. Γκικόντες. «Η επίσκεψη της γυναίκας στο γιατρό της τους καλοκαιρινούς μήνες για έλεγχο της μικροβιακής ισορροπίας στον κόλπο πρέπει να είναι πιο συχνή».
Εάν υπάρχει υποτροπή της λοίμωξης, θα πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία και ο σύντροφος.
«Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και την επίμονη μυκητισιακή κολπίτιδα, η οποία, παρά τις θεραπείες, υποχωρεί προσωρινά για να ξαναγυρίσει λίγο αργότερα», λέει ο κ. Γκικόντες.
«Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός θα σας δώσει κάποια κυκλική θεραπεία που θα κρατήσει ίσως 6-8 μήνες» .
Πολλοί και διάφοροι οι υπεύθυνοι μικροοργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν κολπίτιδα .
Τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα και το ουρεόπλασμα, ο ιός του έρπητος, η τριχομονάδα, ο στρεπτόκοκκος ή ο σταφυλόκοκκος κυρίως όμως ο μύκητας «κάντιτα άλμπικανς» και άλλα μικρόβια.
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος