Αυξήστε το επίπεδο υγείας σας και βελτιώστε τις ικανότητες σύλληψης με φυσικούς τρόπους.
Η υπογονιμότητα είναι ένα σχετικά συχνό πρόβλημα αλλά επίσης είναι και ένα γεγονός που αγγίζει βαθιά την ψυχή των ζευγαριών που εμπλέκονται στο πρόβλημα αυτό. Έτσι, το πρόβλημα αυτό είναι πιο συχνό απ’ ότι συχνά ο κοσμος συνειδητοποιεί. Υπολογίζεται ότι 1 στα 6 ζευγάρια έχει κάποια δυσκολία στην σύλληψη του αριθμού των παιδιών που θέλουν να έχουν.
Στο παρελθόν οι άνθρωποι είχαν μικρό έλεγχο την γονιμότητα τους και τα ζευγάρια που δεν αποκτούσαν παιδί δεν είχαν πολλές επιλογές από το να αποδεκτούν το γεγονός αυτό. Τώρα υπάρχουν μεγαλύτερες ελπίδες προς αυτή την κατεύθυνση αλλά μαζί με αυτές τις ελπίδες έρχεται και πιθανότητα μακροχρονίων θεραπειών που περιλαμβάνουν πιθανώς επεμβατικές και ακριβές μεθόδους, οι οποίες μπορεί και να μην έχουν αποτέλεσμα. Βέβαια, αν η θεραπεία επιτύχει όλα φαίνονται να αξίζουν τον κόπο αλλά αν δεν επιτύχει η δυσκολία για το ζευγάρι να αποδεχτεί το γεγονός της ελαττωμένης γονιμότητας γίνεται μεγαλύτερη.
Βέβαια, υπάρχει και η λεγόμενη «ιδιοπαθής» ή «ανεξήγητη» υπογονιμότητα, στην οποία οι γιατροί δεν έχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν. Παρ’ όλα αυτά δεν ξέρουμε αν μπορούν να γίνουν και άλλα πράγματα για να βοηθηθεί η γονιμότητα της γυναίκας. Π.χ. έχει αποδεικτεί ότι η κατανάλωση αρκετού ποσού καφεΐνης μπορεί να καθυστερήσει και να μειώσει της πιθανότητες σύλληψης μία γυναίκας. Παρόλο που πολλές γυναίκες που πίνουν καφέ τσάι και κόλα μένουν έγκυες, εκείνες που μπορεί να υποφέρουν από οριακή υπογονιμότητα, μπορεί να μην επιτύχουν μία σύλληψη.
Οι εναλλακτικές μέθοδοι ιατρικής δεν έρχονται να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή ιατρική αλλά να την συμπληρώσουν και να την βοηθήσουν ώστε στο τέλος να μπορούν να επιτευχθούν περισσότερες κυήσεις. Με την μέθοδο αυτή μπορεί να δημιουργηθούν διάφορες μικρές ανισορροπίες και διάφορες περιοχές μη άριστης υγείας την γυναίκα και έτσι το γυναικείο σώμα (καθώς και το αντρικό σώμα που μπορεί να έχει επισής πρόβλημα) να γίνει πιο δυνατό.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλά ζευγάρια που θα μπορούσαν να αποφύγουν τους κινδύνους της χρήσεως πολλών φαρμακων στα οποία δεν έχουν κανέναν έλεγχο και τα οποία και τυχόν παρενέργειες. Έχουν υπάρξει ορισμένες αναφορές στην βιβλιογραφία για αυξημένο ποσοστό καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες που έχουν πάρει φάρμακα διέργεσης της ωορρηξίας το παρελθόν καθώς και καρκίνου στα παιδιά μητέρων που πήραν τέτοια φάρμακα. Ένας άλλος παράγοντας στον οποίο απευθύνονται οι εναλλακτικές μέθοδοι της υποστήριξης της υπογονιμότητας είναι ο παράγοντας των καθέξην εκτρώσεων. Μία γυναίκα μπορεί να μην έχει πρόβλημα σύλληψης, μπορεί όμως να μην μπορεί να κρατήσει τα παιδιά που συλλαμβάνει και να τα αποβάλλει. Οι εναλλακτικές μέθοδοι υποβοήθησης της ελαττωμένης γονιμότητας όχι μόνο θα βοηθήσουν την αύξηση της γονιμότητας της γυναίκας αλλά θα βοηθήσουν και στην αύξηση των πιθανοτήτων συγκράτησης του εμβρύου. Εκτός από αυτά ας μην ξεχνάμε ότι είναι μέθοδοι χωρίς σχεδόν καθόλου παρενέργειες, χωρίς φάρμακα, οι οποίες είναι πάρα πολύ δύσκολο να βλάψουν, αν υποθέσουμε ότι δεν θα κάνουν κανένα καλό. Η δυνατότητα τους επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση του επιπέδου υγείας του παιδιού που πρόκειται να γεννηθεί είναι επίσης υπαρκτή. Δυστυχώς, τα ζευγάρια που παρουσιάζουν μια δυσκολία στο να αποκτήσουν παιδί συνήθως έχον και υψηλότερο ποσοστό από ποολλών. Πολλά άτομα διστάζουν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές μεθόδους φοβούμενα την αποτυχία. Παρόλα αυτά αν τίποτε άλλο δεν έχει αποδώσει, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν και τις μεθόδους αυτές. Τα αποτελέσματα μπορεί α είναι πραγματικά εκρηκτικά. Μπορεί να ακολουθήσει μία εγκυμοσύνη η οποία θα διατηρηθεί και θα γεννηθεί ένας σωστός τοκετός ενός υγιούς παιδιού.
Η ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ
Υπολογίζεται ότι ένα 15% περίπου τω ζευγαριών θα πάσχει από κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Το ποσοστό αυτό μπορεί να μην εχει εκτιμηθεί σωστά καθώς περιλαμβάνει μόνο τα ζευγάρια εκείνα που αναζητούν ιατρική βοήθεια για το προβλημά του. Υπάρχουν όμως και άλλα ζευγάρια που είναι προετοιμασμένα να αποδεκτούν την υπογονιμότητα τους, δεν αποκτούν παιδί αλλά και δεν προσπαθούν ενεργά για κάτι τέτοιο.
Τα ποσοστά των ατόμων με υπογονιμότητα τείνουν αν αυξάνουν, και αυτό γίνεται γιατί αυξάνεται η άποψη ότι η ελαττωμένη γονιμότητα είναι μία κατάσταση η οποία αντιμετωπίζεται. Έτσι περισσότερα ζευγάρια πλησιάζουν τον γιατρό τους για να λάβουν βοήθεια. Το θέμα της υπογονιμότητας αναφέρεται συχνά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και έχουν βρεθεί καινούργιες μέθοδοι μικρογονιμοποίησης οι οποίες προσφέρουν περισσότερες ελπίδες εκεί όπου παλαιότερα δεν υπήρχε καμία. Τώρα μπορεί να υπάρξει γονιμότητα και σύλληψη ακόμα και με ένα ή δύο ζωντανά σπερματοζωάρια από πλευράς του συζύγου ή και με κανένα ζωντανό σπερματοζωάριο με την χρησιμοποίηση των σπερματίδων. Εκτός από αυτά, η συχνότητα των σλαμιδιακών νόσων αυξάνεται. Οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να έχουν κάοια επίδραση στην διαβατότητα των σαλπίγγων των γυναικών και να μειώνουν τις πιθανότητες φυσιλογικήες σύλληψης ή να αυξάνουν τις πιθανότητες εξωμήτριου κυήσεως. Εκτός από αυτό, ο αριθμός ζωντανών σπερματοζωαρίων τον αντρικό πλυθησμό γενικά μειώνεται σταδιακά. Δεν είναι γνωστός ακόμα ο τρόπος με τον οποίο το σπέρμα έχει την ικανότητα να γονιμοποιεί ένα ωάριο. Είναι δυνατόν σπέρμα που εμφανίζεται φυσιολογικό να μην μπορεί να γονιμοποιήσει ένα ωάριο, όταν αυτά τοποθετηθούν μαζί κατά την διάρκεια της διαδικασία της IVS. Για να καταλάβουμε την πραγματική γονιμότητα του άντρα είναι σημαντικό να αναλύσουμε το σπέρμα τουλάχιστον μία ή δύο φορές πριν μπορέσουμε να καταλάβουμε τις διάφορες ποικιλίες που μπορεί να υπαχθούν στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και των άτυπων μορφών. Στην γονιμότητα του σπέρματος παίζει ρόλο ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η ικανότητα, η πρωοθητική ικανότητα αυτών, καθώς και ο αριθμός των αυτπών μορφών.
Ένας μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων είναι περίπου 100.000 ανά ml και μπορεί να υπάρχουν 3,5 ως 13 ml σε κάθε εκσπερμάτωση. Τα σπερματοζωάρια παράγονται σε ρυθμό 1800 ανά δευτερόλεπτο από κάθε όρχυ. Αριθμός σπερματοζωαρίων κάτω από 20 έως 40 εκατομμύρια ανά ml και κάτω από 20 εκ ανά ml θεωρείται χαμηλός με πολύ μικρή πιθανότητα γονιμοποίησης παρόλο που η γονιμοποίηση δεν θεωρείται αδύνατη απλώς μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την σύλληψη.
Ελάττωση της παραγωγής ή της λειτουργίας του σπέρματος μπορεί να προέρχεται από γενετικούς λόγους, καθυστερημένη κάθοδο των όρχεων (κρυπσορυχεία), μαγουλάδες, χλαμίδια, καρκίνο, κυρσο κύλη, ακτινοβόληση, κυτταροτοξικά φάρμακα, άλλα φάρμακα και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν διαταραχές στην μεταφορά του σπέρματος λόγω αυτοάνωσης υπογονιμότητας (μία κατάσταση στην οποία μπορεί ο άνδρας να παράγει αντισώματα στο δικό του το σπέρμα), απόφαση του σπερματικού πόρου, καθώς και προβλήματα εκσπερμάτισης όπως η παλίνδρομη εκσπερμάτωση.
Από την πλευρά της γυναίκας μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην ωορρηξία, όπως είναι η πολυκιστικές ωοθήκες, ο υπογοναδισμός, οι διαταραχές στην λειτουργία του υποθαλάμου, η περβολατιναιμία, προωθητική ανεπάρκεια, ανορεκτικοί κύκλοι, όχι καλής ποιότητας ωάρια, κυταροτοξικά φάρμακα, άλλα φάρμακα, ακτινοβόληση, κάπνισμα. Η ενδομητρίωση επίσης είναι ένας παράγων που ελαττώνει τις πιθανότητες μίας εγκυμοσύνης. Είναι γεγονός ότι η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει ενδοπυελικές συμφύσεις μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για μία σύλληψη. Παρόλα αυτά πολλές γυναίκες με ελαφριά ως έντονη ενδομητρίωση μπορούν να μείνουν έγκυες. Η ενδομητρίωση διαγνώσκεται με την λαπαροσκόπηση και πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν ενδομητρίωση σε σημαντικό ποσοστό, μέχρι να εξεταστούν ενδοσκοπικά. Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης δεν είναι ειδικά, και μία γυναίκα μπορεί να έχει συμπτώματα ενδομητρίωσης, ενώ να μην αποδεικτεί ότι έχει την νόσο, κατά την διάρκεια μίας λαπαροσκόπησης.
Μία γυναίκα μπορέι επίσης να υποφέρει από απόφραξη των σαλπίγγων ή από χλαμιδιακή λοίμωξη, οντότητες οι οποίες και οι δύο μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες γονιμότητας. Έχει βρεθεί ότι οι 3 από τις 4 γυναίκες που έχουν υπογονιμότητα που οφείλεται σε σαλπιγγικό παράγοντα ή που έχουν εξωμήτριο κύηση, είχαν χλαμιδιακή λοίμωξη.
Υπάρχει επίσης και η ανεξήγητη γονιμότητα που αναφέρθηκε προηγουμένως. Υπάρχουν πολλές γυναίκες οι οποίες μπορεί να έχουν μία επαφή και να μείνουν κατευθείαν έγκυες, αυτές που λέμε ότι μένουν έγκυες «με τον αέρα», και από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλές οι οποίες μπορεί να προσπαθούν για χρόνια και να έχουν κάνει όλες τις εξετάσεις και παρόλα αυτά να μην μπορούν να μείνουν έγκυες. Εδώ υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο και να μην έχουν εξεταστεί από την σύγχρονη ιατρική. Για παράδειγμα, οι ελλείψεις διαφόρων ιχνοστοιχείων ή βιταμινών, η λήψη ορισμένων ουσιών σε χρόνιο επίπεδο, όπως είναι ο καφές ή το αλκοόλ, η αύξηση ή η υπερβολική μείωση του βάρους, η ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας καθώς και το σωματικό ή ψυχολογικό στρες. Το στρες μπορεί επίσης να επηρεάσει και τους άντρες, με αποτέλεσμα πτώση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το υπογόνιμο ζευγάρι επειδή υπάρχει η επιβάρυνση της κοινωνίας, υπάρχει η επιβάρυνση των διαπροσωπικών σχέσεων του ζευγαριού μέσα στον γάμο, η σχέση του με τους συγγενείς και άλλα άτομα, η πίεση της υπογονιμότητας σε κάθε ένα από αυτά τα δύο άτομα του ζευγαριού, καθώς και η ψυχολογική πίεση όταν το ζευγάρι αυτό βρίσκεται μέσα στην διαδικασία μίας προσπάθειας για υποβοηθούμενη τεχνητή γονιμοποίηση. Υπάρχει επίσης η βιολογική ανάγκη της γυναίκας και του άντρα, για ένα παιδί, καθώς και το στρες της στέρησης αυτής της ψυχολογικής ανάγκης. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η επιβάρυνση της εξάρτησης από το γιατρό που βοηθά το ζευγάρι επειδή πολλές φορές αυτοί νομίζουν ότι αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να τους βοηθήσει, να τους καταλάβει και να τους προσφέρει κάποιες ελπίδες. Μπορεί να νιώθουν την υποχρέωση να είναι καλοί ασθενείς, και να ξοδεύουν αρκετή ενεργητικότητα στην προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.
Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να υιοθετηθούν τρόποι αύξηση της ποιότητας ζωής και μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων. Στην σύγχρονη εποχή έχει έρθει ο καιρός πια να συμπληρωθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση και με την υποβοήθηση του ατόμου σαν ένα όλον, ώστε το άτομο να μπει πιο ολοκληρωμένο και πιο υγιές στην διαδικασία αυτή. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέθοδοι χαλάρωσης και βελτίωσης της υγείας, οι οποίες εάν τύχει να μην έχουν ως αποτέλεσμα την γέννηση ενός παιδιού, τουλάχιστον θα αυξήσουν την ικανότητα των ατόμων να απολαμβάνουν την ζωή ενώ συνεχίζουν να προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους.
Η αρχή της αντιμετώπισης του προβλήματος
Το πρώτο που θα πρέπει να κανει ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υπογονιμότητας, είναι να έχει μία σωστή ψυχολογική αντιμετώπιση προς το πρόβλημα αυτό. Δεν θα πρέπει να υπάρχει άγχος, αγονία, και λάθος αντιλήψεις σχετικά με το πρόβλημα. Το ζευγάρι θα πρέπει να ψάξει πρώτα από όλα να βρει ψυχολογική υποστήριξη, ερχόμενο σε επαφή με άλλα ζευγάρια που μπορεί να έχουν βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση. Είναι σημαντικό να υπάρχουν σωστές ψυχολογικές αντιδράσεις στα προβλήματα υπογονιμότητας και το ζευγάρι θα πρέπι να εξετάσει τρόπους με τους οποίους άλλα ζευγάρια αντιμετώπισαν το πρόβλημα. Καλό θα είναι να αποφεύγεται η συζήτηση παραγόντων σχετικά με τα παιδιά και με την γονιμότητα, και οι φίλοι και οι γνωστοί είναι καλό να έχουν κάποια μικρή γνώση του προβλήματος, όπου αυτό είναι δυνατόν, και να αποφεύγουν να κάνουν σχόλια που μπορεί να «ρίξουν» προσωρινά το ζευγάρι. Το κάπνισμα, το ποτό, και η λήψη ηρεμιστικών, ή ακόμα το πολύ φαγητό, μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα, αλλά δεν είναι εφικτοί τρόποι για την ψυχολογική υποστήριξη σε μία περίπτωση υπογονιμότητας. Εκείνο που θα πρέπει ίσως να κάνετε είναι να κάνετε το πρόβλημα σας να φύγει από το κέντρο του ενδιαφέροντος, αναμειγνυόμενοι σε άλλες δραστηριότητες, ασχολούμενοι περισσότερο με την εργασίας σας, αναλαμβάνοντας νέα ενδιαφέροντα, ή ξοδεύοντας περισσότερο χρόνο στα ήδη υπάρχοντα. Επίσης είναι καλό και να δουλέψετε προς την πλευρά της αυτοεκτίμησης σας. Προσπαθήστε να βελτιώσετε την εξωτερική σας εμφάνιση, την ψυχολογική σας κατάσταση, την σωματική σας αντοχή, την εργασία σας, την δίαιτα σας. Δουλέψτε επίσης και στην αναγνώριση των θετικών απόψεων της υπογονιμότητας. Σκεφτείτε ότι το να μην έχετε παιδί, σας δίνει μεγαλύτερη ελευθερία, δεν είστε δεμένοι μέσα στο σπίτι, μπορείτε να βγείτε έξω, να κάνετε ότι θέλετε, να φάτε με την ησυχία σας, να κάνετε ταξίδια κλπ. Μπορεί αυτό να είναι κάτι τεχνητό, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι έστω και προσωρινά υπάρχει μία θετική άποψη στην έλλειψη παιδιών.
Μην κλαίτε στο ντους. Δώστε όμως διέξοδο στα αισθήματα σας, συζητήστε τα εις βάθος με τον σύντροφο σας, και ζητήστε βοήθεια. Μπορεί να πιστεύεται ότι προστατεύετε τον άλλον, εάν δεν του λέτε αυτό που πραγματικά νιώθετε. Αυτό μπορεί να ισχύει μεν, αλλά υπάρχει περίπτωση η απελευθέρωση των συναισθημάτων να καταλήξει σε καλλίτερη συνεργασία. Μην φοβηθείτε να καταφύγετε και στην ατομική ή ομαδική συμβουλευτική, σε μία προσπάθεια να βγάλετε τα αισθήματα σας από τον εσωτερικό σας κόσμο προς τα έξω. Χρειάζεται θάρρος για να αποκαλύψουμε κάτι για το οποίο νιώθουμε ευάλωτοι. Μπορεί όμως στην διαδικασία να δούμε και άλλους ανθρώπους οι οποίοι να νιώθουν σαν και εμάς, και να βοηθηθούμε από το γεγονός αυτό.
Ο ρόλος της δίαιτας
1. Περιορίστε, και αν είναι δυνατόν εξαλείψτε το ποσόν της καφείνης που προσλαμβάνετε καθημερινά.
2. προσπαθήστε να τρώτε φρέσκα λαχανικά και το φαγητό να είναι προετοιμασμένο από εσάς. Το φρέσκο φαγητό είναι καλλίτερο για εσάς, σε σύγκριση με το προκατασκευασμένο φαγητό – ακόμη και αν είναι πολύ πιο εύκολο να ρίξετε κάτι στο φούρνο μικροκυμάτων και να ετοιμαστεί σε δύο λεπτά. Τα προκατασκευασμένα προϊόντα περιέχουν συντηρητικά και άλλα χημικά που έχουν σκοπό να διατηρήσουν την ποιότητα του προϊόντος. Οι ουσίες αυτές όμως μεταβολίζονται από το συκώτι, και μπορεί να του προκαλούν μία ελαφρά υποκλινική δηλητηρίαση. Η αθροιστική δράση των προϊόντων αυτών μπορεί να έχει κάποια επίπτωση στην γονιμότητα τας.
3. Προσέξτε μήπως τα φαγητά που σας αρέσουν σας βλάπτουν κιόλας. Μπορεί να μην είναι προκατασκευασμένα φαγητά. Ορισμένα προϊόντα όπως τα γαλακτερά ή τα ξινά, προκαλούν μία αντίδραση σε άτομα που τα επιθυμούν. Η επιθυμία μπορεί να είναι ένα μέρος των συμπτωμάτων.
4. Προσπαθήστε το φαγητό σας να έχει μεγάλη ποικιλία. Προσπαθήστε να προσλαμβάνετε όλων των ειδών τις πρωτεΐνες, και προσπαθήστε το φαγητό να έχει μόλις μαγειρευτεί, και να μην προέρχεται από την κατάψυξη.
5. Μειώστε την πρόσληψη της ζάχαρης και αποφύγετε τα γλυκά, τα μπισκότα, τα κέικ, τη σοκολάτα, τις πάστες, τη μαρμελάδα, το μέλι, τα παγωτά, τα αναψυκτικά, και άλλες γλυκές τροφές. Προσπαθήστε να τρώτε ψωμί ολικής αλέσεως.
6. Μειώστε την πρόσληψη του ζωικού και φυτικού λίπους. Αποφύγετε να πίνετε πλήρες γάλα, και αποφύγετε τα λουκάνικα, τις πίττες, και τα κρέατα που βρίσκονται σε κονσέρβες.
7. Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Καλό θα είναι να τρώτε φρούτα και λαχανικά γύρω στις 5 φορές την ημέρα. Εάν θέλετε να μαγειρέψετε τα λαχανικά μαγειρέψτε τα μόνο ελαφρια και κυρίως στον ατμό. Προτιμήστε λαχανικά οργανικών καλλιεργειών.
8. Μπορεί να μειώσετε το ποσόν εντομοκτόνου που υπάρχουν στα λαχανικά με το καλό πλύσιμο, το καθάρισμα των φρούτων, αλλά πολλά εντομοκτόνα είναι συστηματικά, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχονται σε ολόκληρο το φυτό. Προτιμήστε την αγορά λαχανικών από οργανικές καλλιέργειες.
9. Είναι σημαντικό να τρώτε επαρκή ποσότητα ινών. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα φασόλια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, και το ψωμί ολικής αλέσεως. Η αυξημένες ίνες δίνουν περισσότερο όγκο στο έντερο, προλαμβάνοντας έτσι την ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν επίσης β καροτένυο, μία ουσία που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
10. Μειώστε πάρα πολύ την κατανάλωση του αλκοόλ. Αυτό έχει εφαρμογή τόσο τους άντρες όσο και στους γυναίκες. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάζει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, μειώνοντας την παραγωγή τους, ενώ η αλκεταμείδη, που είναι μία ουσία που παράγεται από τον οργανισμό είναι τοξική στο σπέρμα. Οινόπνευμα εμπλέκεται επίσης στην έκκριση της τεστοστερόνης και επιταχύνει τον καταβολισμό της μέσα στο σώμα, επιταχύνοντας την μετατροπή της σε ιστρογόνο. Τα υψηλά επίπεδα ιστρογόνων στους άντρες μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να βλάψει το συκώτι να προκαλέσει αύξηση του βάρους και του λίπους του σώματος, το οποίο λίπος με την σειρά του περιβάλλει τους όρχεις, αυξάνοντας την θερμοκρασία τους, και μειώνοντας κατά συνέπεια την λειτουργία τους. Υπάρχουν αναφορές από γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν πολύ λίγο αλκοόλ και είχαν πρόβλημα υπογονιμότητας. Οι γυναίκες αυτές όταν έκοψαν εντελώς το αλκοόλ έμειναν έγκυες σε ένα ποσοστό.
11. Εάν είστε υπέρβαροι ή πολύ αδύνατοι, κάντε προσπάθειες να φτάσετε στο ιδανικό σας βάρος.
12. Προσπαθήστε να πίνετε πολύ νερό.
13. παίρνετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει βιταμίνες και/ή ιχνοστοιχεία, διότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στην υπογονιμότητα. Εργασίες έχουν δείξει ότι η λείψει διατροφικών συμπληρωμάτων μπορεί να βελτιώσει και τον αριθμό σπερματοζωαρίων. Βεβαίως είναι σημαντικό να μην παίρνετε πολλά από αυτά, καθώς έχει βρεθεί ότι σε μεγάλη δόση ορισμένα μπορεί να προκαλέσουν αντίθετες δράσεις. Ένα παράδειγμα είναι το σελίνιο το οποίο σε μεγάλη δόση μπορεί να εμποδίσει την γονιμότητα. Πολύ μεγάλο ποσό σελινίου στον οργανισμό καθώς και η έλλειψη του σελινίου στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα. Οι ουσίες που είναι απαραίτητες για τον φυσιολογικό σχηματισμό του σπέρματος:
Απαραίτητα λιπαρά οξέα
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την σωστή λειτουργία των γονάδων. Οι προσταγλαδίνες του σπέρματος προέρχονται από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Και ορισμένοι άντρες με υπογονιμότητα έχουν χαμηλά επίπεδα σπερματικών προσταγλαδινών. Συμπληρώματα απαραιτήτων λιπαρών οξέων μπορεί επίσης να βοηθήσουν και σε άλλες καταστάσεις. Απαραίτητα λιπαρά οξέα λείπουν σε οργανισμούς στους οποίους πέφτουν τα μαλλιά, σε άτομα που μπορεί να έχουν πιτυρίδα, έκζεμα ή να μην κλείνουν οι πληγές τους καλά, σε άτομα που ιδρώνουν εύκολα, διψούν πολύ, ή έχουν προβλήματα γονιμότητα, προβλήματα από τα νεφρά, ξηρά μάτια και λίγο σάλιο, αποχρωματισμό του δέρματος και απώλεια του μυϊκού τόνου, όχι καλή όραση, ανωμαλίες της καρδιάς, διάρροια, και διαταραχές από τους βρόγχους.
Η έλλειψη λιπαρών οξέων επηρεάζει επίσης και την μεταφορά της χοληστερόλης, την λειτουργία του παγκρέατος και μπορεί να προκαλέσει λιπώδη εκφύλιση του ύπατος. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη ζωικών λιπών και να καταναλώνετε περισσότερα πολυακόρεστα έλαια και μαργαρίνη και πολλά λαχανικά, σαλάτες, καρύδια, και σπόρους. Αποφύγετε το αλκοόλ, το κάπνισμα, και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Για να πάρετε απαραίτητα λιπαρά οξέα καλό θα είναι να παίρνετε ένα ως τέσσερα γραμμάρια Evening Primows Oil (νυχτολούλουδο), Fish Oil (Ελαιο ψαριού), 4 έως 8 κάψουλες. Δεν επιτρέπετε η πρόσληψη των παραγόντων αυτών σε άτομα με επιληψία ή με διαταραχές του αίματος.
Ψευδάργυρος
Ο Ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την αναπαραγωγή τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Η ανεπάρκεια των ψευδαργύρων έχει συσχετιστεί με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων σε μερικούς άντρες (και επίσης ανικανότητα). Σε κλινικές μελέτες όπου άντρες με τέτοια ανεπάρκεια πήραν ψευδάργυρο, τα επίπεδα του αριθμού σπερματοζωαρίων αυξήθηκαν στα φυσιολογικά μετά από τρεις μήνες. Επίσης αυξήθηκαν και τα επίπεδα της τοστερόνης τους.
Εάν υποφέρετε από υπογονιμότητα χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, απώλεια μαλλιών, διάφορες δερματοπάθειες, διάρροια, ανοσολογικές ανεπάρκειες, διαταραχές του ύπνου και της συμπεριφοράς, νυκτερινή δυσκολία στην όραση, ελαττωμένη αίσθηση γεύσης ή οσμής, αργή επούλωση των πληγών ή έχετε άσπρα στίγματα στα νύχια σας, μπορεί να υποφέρετε από ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο. Τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα, που είναι ανορεξικά, οι χορτοφάγοι, αυτοί οι οποίοι τρώνε υποκατάστατα της σόγιας για το κρέας, οι αλκοολικοί και οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν κάποια ανεπάρκεια στο ψευδάργυρο.
Όσο η τροφή γίνεται πιο ραφιναρισμένοι τόσα περισσότερα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο ανεπάρκειας ψευδαργύρου επιπλέον, ορισμένες άλλες τροφές μπορεί να παίξουν ρόλο στην απορρόφηση του ψευδαργύρου. Όταν π.χ. ο ψευδάργυρος λαμβάνεται συγχρόνως με συμπληρώματα σιδήρου, τα τελευταία μπορεί να εμποδίσουν τη απορρόφηση του από το σώμα. Υπάρχουν τροφές που δεν θα πρέπει να λαμβάνονται μέσα σε μία ώρα από την λήψη του σιδηρόματος. Αυτές είναι οι πρωτείνη σόγιας, ο καφές το γάλα, η σοκολάτα, τα χάμπουγκερς, το λεμόνι, το καφέ ψωμί, και τροφές πλούσιες σε ίνες.
Ο ψευδάργυρος υπάρχει στα στρείδια, στην ρίζα του τσίντζερ, στους μυς ορισμένων ζώων όπως στα αρνίσια παιδάκια και στην μπριζόλα, στα φιστίκια, στο συκώτι του μοσχαριού, σε αποξηραμένο γάλα χωρίς λίπος, στο αυγό, στην λεκιθίνη της σόγιας, στα καρύδια, στο κοτόπουλο, στις γαρίδες, στα κοκκινογούλια, στο μαϊντανό , στις πατάτες στο σκόρδο, στο ψωμί ολικής αλέσεως, στα καρότα, στα φασόλια και στο καλαμπόκι.
Το συμπλήρωμα ψευδαργύρου που θα ληφθεί θα πρέπει να είναι 50 mgr στοιχειακού ψευδαργύρου ανά ημέρα.
Χρώμιο
Το χρώμιο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό του σπέρματος. Παρόλο που υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες στο σώμα πιστεύετε ότι απαιτείτε για τον έλεγχο του επιπέδου του σακχάρου του αίματος, και είναι απαραίτητο για την δράση της ινσουλίνης και για την διατήρηση φυσιολογικού επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Το χρώμιο ανευρίσκεται στο μαύρο πιπέρι, και στο τυρί.
Σαν συμπλήρωμα δίνεται σε δόση 200 mg την ημέρα.
Σελήνιο
Το σελήνιο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό του σπέρματος, αρκεί να μην χορηγείτε σε υψηλή ποσότητα. Υπάρχει μία πρωτείνη η οποία λέγετε σελινοπρωτείνη στην κάψουλα του σπέρματος και η οποία ανευρίσκεται στην μέση περιοχή της ουράς των σπερματοζωαρίων. Το Σελήνιο χρειάζεται επίσης για τον φυσιολογικό μεταβολισμό της τεστοστερόνης και την αποφυγή των άτυπων μορφών. Σε μία διπλή τυφλή μελέτη η ικανότητα γονιμοποίησης του σπέρματος βελτιώθηκε από το 17,5% στο 35.1% σε άνδρες που έπαιρναν συμπλήρωμα σεληνίου. Το σελήνιο βρίσκεται στα φουντούκια Βραζιλίας, και στα ψάρια. Σαν συμπλήρωμα δίνεται σε δόση 100 – 200 mcg και πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε μαζί με βιταμίνη Ε. Προειδοποίηση: επίπεδο σεληνίου πάνω από 800 mcg είναι τοξικά. Εάν ήδη παίρνετε πολύ σελήνιο, ή αν εργάζεστε στην παραγωγή υαλικών και κεραμικών, καουτσούκ, ατσαλιού, μπογιάς ή πλαστικών. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται προσοχή.
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι γνωστό ότι τα ζώα που υποφέρουν από ανεπάρκεια στην βιταμίνη Ε δεν μπορούν να έχουν επιτυχείς εγκυμοσύνες. Η βιταμίνη Ε είναι αντιοξιδοτικό και αυτό σημαίνει ότι προστατεύει από τις οξειδοτικές ουσίες που παράγονται από τους ζωντανούς ιστούς. Οι ελεύθερες ρίζες που προκαλούν την οξείδωση αυτή μπορεί να βλάψουν σοβαρά την δομή των κυτταρικών μεμβρανών, καθώς και το περιεχόμενο των ζωντανών κυττάρων. Η βλάβη αυτή μπορει να οδηγήσει στο θάνατο των κυττάρων αυτών. Ελεύθερες ρίζες υπεροξειδίου βρίσκονται στο σπέρμα. Υψηλές ποσότητες τέτοιων ελευθέρων ριζών μπορεί να ευθύνονται για υπογονιμότητα.
Η βιταμίνη Ε σε δόση 200 mgr 3 φορές την ημέρα μας δίνει με βιταμίνη C, ένα γραμμάριο πρωί βράδυ ή 4 φορές την ημέρα, συνιστάται, ειδικά για αυτούς που έχει βρεθεί υποφέρουν από τέτοιες ανεπάρκειες. Η βιταμίνη Ε θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνετε μαζί με σελήνιο.
Η βιταμίνη Ε βοηθά επίσης στην διατήρηση της ελαστικότητας των κυτταρικών τοιχομάτων των σπερματοζωαρίων, πράγμα που βοηθά στην κινητικότητα τους και εμποδίζει την συγκόλληση τους. Η βιταμίνη Ε ανευρίσκεται σε φυτικά έλαια, καρύδια, σπόρους, σόγια, στο μαρούλι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.
Βιταμίνη C
Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης C η οποία είναι επίσης αντιοξιδοτική μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υπογονιμότητας. Άντρες που βρίσκονταν σε δίαιτες που περιείχαν λιγότερο από 250 mgr ημερησίως, παρουσιάζουν σπέρμα με συγκολλήσεις. Το σπέρμα τους είχε επίσης γενετικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνθεση του DNA. Η βιταμίνη C έχει από μόνη της αντιοξιδοτική δράση αλλά βοηθάει επίσης και στην διατήρηση της βιταμίνης Ε σε μη οξειδωμένη μορφή και έτσι βοηθά στην πρόληψη των συγκολλήσεων των σπερματοζωαρίων. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι ένα γραμμάριο δύο ή 4 φορές ημερησίως και θα πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή εάν υπάρχει ιστορικό νεφρολιθίασης στην οικογένεια. Η βιταμίνη C δεν θα πρέπει να χορηγείται μακροχρονίως. Έχει το πλεονέκτημα της μείωσης των επιπέδων μολύβδου και καλίου στο σώμα και μπορεί να αποβεί χρήσιμη για την απομάκρυνση βαρέων μετάλλων από το σώμα. Τα πλεονεκτήματα της λήψης βιταμίνης C φαίνονται μέσα στην πρώτη εβδομάδα αλλά η πλήρης σπερματογέννηση χρειάζεται περίπου 70 ημέρες. Η βιταμίνη C ανευρίσκεται στα φρούτα, πράσινα λαχανικά, συκώτι, νεφρά και πατάτες.
Βιταμίνη B
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές στον μεταβολισμό των ορμονών του φύλου και στην λίμπιντο. Έχουν αποδεικτεί ότι είναι απαραίτητες για την αντρική γονιμότητα στα ζώα. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β βρίσκονται στο μοσχαρίσιο κρέας, στο καφέ ρύζι στα λαχανικά, στο γάλα, στα ψάρια, στο αυγό, και η βιταμίνη ΒΕ βρίσκεται επίσης στις μπανάνες και στα αβοκάντο. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στα ψάρια, αυγά και στα γαλακτοκομικά.
Αμινοξέα
Η αργινύλη είναι ένα αμινοξύ που ανευρίσκεται σε ασυνήθιστα υψηλές ποσότητες στην κεφαλή του σπερματοζωαρίου. Η λισίνη είναι ένα άλλο οξύ που επίσης πιστεύεται ότι έχει αξία στην διατήρηση της αντρικής γονιμότητας. Η συνιστώμενη δόση και για τα δύο αυτά αμινοξέα είναι 500 mgr ανά ημέρα.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Ουσίες και ιχνοστοιχεία που βοηθούν την γυναικεία γονιμότητα είναι η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Α, C, B1, B2, B3, B6, B12, η χολίνη, η ενοσθεντόλη, το φιλικό οξύ, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο, το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, και το σελήνιο. Καμία γυναίκα που σχεδιάζει μία εγκυμοσύνη δεν θα πρέπει να λαμβάνει περισσότερο από 5000 διεθνής μονάδες βιταμίνης Α σαν συμπλήρωμα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος γεννητικών δυσμορφιών στο έμβρυο όταν η λήψη της βιταμίνης Α υπερβεί τις μονάδες αυτές. Πιο κάτω παραθέτουμε μία διήγηση κάποιας κοπέλας, σχετικά με την σύλληψη του παιδιού της.
Προσπαθούσαμε για χρόνια να κάνουμε παιδί – σταματήσαμε τις προσπάθειες το 1990. Δεν μπορούσα να μείνω έγκυος και μετά μία λαπαροσκόπηση μου είπαν ότι είχα ελαφριά ενδομητρίωση και μία μήτρα σε οπίσθια κάμψη αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να εμποδίσει την σύλληψη του παιδιού μου, και έτσι η διάγνωση ήταν στην πραγματικότητα ανεξήγητη υπογονιμότητα. Πήγα στον γιατρό μου ο οποίος μου έγραψε Clomid για έξι μήνες αλλά δεν συνέβει τίποτα. Δεν ξέρω εάν έκανα ωορρηξία ή όχι αλλά δεν έμενα έγκυος. Μετά προκαλέσαμε ωορρηξία πολλών ωαρίων, αλλά και αυτή δεν ήταν επιτυχής. Μπήκαμε στην λίστα αναμονής για εξωσωματική γονιμοποίηση και ενώ περιμέναμε στην λίστα αναμονής την σειρά μας, κάναμε μία προσπάθεια σε ιδιωτικό εργαστήριο. Την πρώτη φορά η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε επειδή δεν παρήγαγα κατάλληλα ωάρια. Την δεύτερη φορά, με έβαλαν στην υψηλότερη πιθανή δοσολογία φαρμάκων, για να διεγερθεί η παραγωγή των ωαρίων, αλλά παρήγαγα μόνο τέσσερα, και έτσι η προσπάθεια δεν πέτυχε. Ακολούθησαν άλλες τρεις προσπάθειες.
Μετά από αυτά, παρακολουθήσαμε μία ομιλία στο νοσοκομείο που πήγαινα. Την έδινε κάποιος γιατρός που μιλούσε για διάφορες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν. Πιστέψαμε ότι η λήψη διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής δεν μπορούσε να βλάψει, και έτσι πήγαμε και αγοράσαμε ψευδάργυρο και σελήνιο που ήταν τα μόνα που ήχαν αναφερθεί. Μετά από 6 μήνες ήμουν έγκυος. Δυστυχώς έχασα το παιδί στις 10 εβδομάδες, αλλά παρόλο που αυτό μου προκάλεσε μεγάλη στεναχώρια, πίστευα επίσης ότι υπήρχαν ελπίδες επειδή είχα τουλάχιστον μείνει έγκυος. Μετά την αποβολή ξανάρχισα πάλι τα συμπληρώματα. Αυτή την φορά επισκεύτηκα επίσης και έναν εναλλακτικό θεραπευτή ο οποίος συνέστησε να πάρουμε επίσης Β5, φιλικό οξύ, βιταμίνη Ε, ασβέστιο και μαγνήσιο, λάδι από νυχτολούλουδο και βιοχλαφανοιδή.
Έμεινα έγκυος ξανά μετά από 6 μήνες. Παρόλο που φοβόμουν να παίρνω βιταμίνες ενώ έμεινα έγκυος, συνέχισα να τις παίρνω. Είχα αρκετό αίμα και το οποίο πήρα από προγεστερόνη. Υπάρχουν τόσα εάν και αλλά, ώστε δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρη ακριβώς ποιο από όλα δούλεψε, αλλά πιστεύω ότι ήταν ο ψευδάργυρος που έκανε την δουλειά. Συνήθως πάθαινα κρυοπαγήματα, αλλά από τότε που πήρα τον ψευδάργυρο δεν τα έχω πάθει σε τόσο βαριά μορφή. Χρειάστηκαν 14 ml την ημέρα σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης – πράγματι, είχα εμετούς, αλλά όχι σκληρούς, και πίστευα ότι αυτό ήταν καλό σημείο. Το μόνο άλλο πράγμα που έκανα για να βοηθηθώ να μείνω έγκυος, ήτανε να κάνω κολπικές πλύσεις με περίπου μισό κουτάλι του γλυκού βιτανθρακινή σόδα παρόλο που δεν υπήρχαν ενδείξεις εχθρικότητας της τραχυλικής βλέννης.
Τελικά κάναμε ένα μικρό αγοράκι τον Ανδρέα που χοροπηδούσε πάνω κάτω, ο οποίος τώρα είναι 9 μηνών και τεράστιος. Συνεχίζω να παίρνω τον ψευδάργυρο με την ελπίδα ότι η εγκυμοσύνη θα συμβεί και πάλι. Το άξιζε.
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος