Ρεφλεξολογία: Φυσική αφάρμακος αγωγή για καλύτερη υγεία

reflex.jpg

Προέλευση και εξέλιξη της Ρεφλεξολογίας

Τοιχογραφία μέσα σε τάφο στην Αιγυπτιακή Σαχάρα που χρονολογείται από το 2.330 π. Χ.

Όπως μαρτυρούν αρχαιοελληνικά αγγεία, αιγυπτιακά ιερογλυφικά και κινεζικά χειρόγραφα, η Ρεφλεξολογία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται εδώ και 4.500 χρόνια περίπου.

Έγινε γνωστή στη Δύση στις αρχές της δεκαετίας του ’20 από τον Αμερικανό χειρουργό Φιτζέραλντ, και από τότε, η εξέλιξη και η αποδοχή της είναι ραγδαίες.

Ενδεικτικά, στη Δανία το 10% του πληθυσμού δέχεται ρεφλεξολογία από 3.000 ειδικούς, ενώ στη Μ .Βρετανία η ρεφλεξολογία ασκείται επίσημα σε πολλά νοσοκομειακά ιδρύματα.

Στην Ελλάδα, το 2006 ολοκληρώθηκε ένα διετές ερευνητικό πρόγραμμα εφαρμογής τής ρεφλεξολογίας σε καρδιοπαθείς, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Τέλος στην Κίνα, όπου σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία υπάρχουν 5 εκατομμύρια ρεφλεξολόγοι, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, εκατοντάδες αθλητές δέχτηκαν αγωγές ρεφλεξολογίας μέσα στο Ολυμπιακό χωριό.

Ορισμός της Ρεφλεξολογίας

Η Ρεφλεξολογία είναι μία φυσική αφάρμακος αγωγή η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας του ανθρώπου.

Επιδιώκει να ανακουφίσει τον σωματικό πόνο, να αναζωογονήσει τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και να προσφέρει συναισθηματική ευεξία.

Σκοπός της Ρεφλεξολογίας είναι να κινητοποιήσει και να ενδυναμώσει τις αμυντικές ικανότητες του ανθρώπου, καθώς, το παρατεταμένο άγχος, η συσσώρευση τοξινών και η συναισθηματική ένταση, εξασθενούν την άμυνα του οργανισμού.

Η Ρεφλεξολογία ισχυροποιεί το φαρμακείο του σώματος και ενεργοποιεί τις «ανεξάντλητες και θαυματουργές δυνάμεις αυτοίασης», την ύπαρξη των οποίων πρώτος διαπίστωσε ο Ιπποκράτης.

Τρόπος δράσης της Ρεφλεξολογίας

Χαρτογράφηση στο πέλμα των ποδιών των αντανακλαστικών σημείων όπως αυτά αντιστοιχούν στα όργανα και τις περιοχές του ανθρωπίνου σώματος.

Η ρεφλεξολογία εφαρμόζεται στο πέλμα και στη ράχη των κάτω άκρων, όπου σύμφωνα με την θεωρία της ρεφλεξολογίας υπάρχουν τα ονομαζόμενα «αντανακλαστικά σημεία».

Τα αντανακλαστικά σημεία, είναι σημεία ή περιοχές, που όταν πιεσθούν ή μαλαχθούν με ειδικό τρόπο, προκαλούν ένα αντανακλαστικό ερέθισμα(ακούσια αντίδραση), σε αντίστοιχο όργανο, αδένα ή περιοχή του σώματος.

Ο μηχανισμός των αντανακλαστικών ερεθισμάτων συνδέεται άμεσα με την παρουσία των 7.200 νευρικών απολήξεων που έχουν εντοπισθεί έως σήμερα στο πέλμα των ποδιών.

 Η Ρεφλεξολογία επομένως, προκαλεί μία φυσική και αφάρμακο επίδραση στο νευρικό σύστημα, το οποίο με την σειρά του επηρεάζει το ενδοκρινολογικό, το μυοσκελετικό, καθώς και τα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρεφλεξολογικοί χειρισμοί κατά την αγωγή ρεφλεξολογίας

Πού ωφελεί η Ρεφλεξολογία

Η Ρεφλεξολογία έχει επιτυχή αποτελέσματα στην υποχώρηση των συμπτωμάτων, στην διόρθωση των δυσλειτουργιών και στην ανακούφιση του πόνου.

Συχνότερα προβλήματα υγείας στα οποία βοηθά η Ρεφλεξολογία είναι:

  • Πονοκέφαλος, ημικρανία, ζάλη, ίλιγγος.
  • Δύσπνοια, ιγμορίτιδα, καταρροή.  
  • Πόνος στον αυχένα.
  • Πόνοι αρθρώσεων χεριών και ποδιών.
  • Πόνος στη μέση, λουμπάγκο.
  • Ισχιαλγία, πόνος στα γόνατα, ‘’κάψιμο’’ στις γάμπες.
  • Δυσκοιλιότητα, κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσπεψία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
  • Πόνοι περιόδου, ακανόνιστος ‘’κύκλος’’, PMS(προ της εμμήνου ρύσεως σύνδρομο).
  • Ελλιπής ή διαταραγμένος ύπνος.
  • Εξασθένηση σωματικών δυνάμεων, εύκολη κόπωση.
  • Χαμηλός ρυθμός μεταβολισμού (μειωμένες καύσεις).
  • Αίσθημα «κακής διάθεσης».
  • Άγχος.

Αξίζει να τονισθεί ότι, πέραν των επιμέρους προβλημάτων υγείας, η Ρεφλεξολογία συνεισφέρει πάντα:

·Στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, πράγμα που συνεπάγεται, την καλύτερη θρέψη του οργανισμού και την ευκολότερη αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού.

·Στον καλύτερης ποιότητας ύπνο.

·Στην αύξηση της βιολογικής αντοχής και της νοητικής διαύγειας, καθώς παρέχει σημαντική ανακούφιση από το άγχος, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να ανταπεξέρχεται ευκολότερα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

·Στην ‘’θωράκιση’’ του αμυντικού του συστήματος του ανθρώπου και επομένως βοηθά, τόσο στην πρόληψη προβλημάτων υγείας, όσο και στην γρηγορότερη ανάρρωση από αυτά.

Συνολικά, η φροντίδα που προσφέρει η Ρεφλεξολογία, αποσκοπεί στη γενική καλυτέρευση της υγείας του ανθρώπου, επιδιώκοντας τη σωματική και ψυχική ευεξία του.

Παρενέργειες-Θεραπευτική αντίδραση

Στη Ρεφλεξολογία δεν υφίσταται η έννοια της «παρενέργειας». Η αγωγή ρεφλεξολογίας είναι απόλυτα ασφαλής, όταν ασκείται από σωστά εκπαιδευμένο ρεφλεξολόγο.

Συχνά όμως, όταν ο άνθρωπος δέχεται για πρώτη φορά αγωγή ρεφλεξολογίας, μπορεί να ακολουθήσει μία κατάσταση που ονομάζεται «θεραπευτική αντίδραση».

Η θεραπευτική αντίδραση, οφείλεται στην ‘’απότομη’’ προσπάθεια του οργανισμού –και του εαυτού γενικότερα-,να απαλλαγεί από το ‘’φορτίο’’ της συσσωρευμένης κούρασης, της έντασης και των τοξινών. Η θεραπευτική αντίδραση γίνεται αντιληπτή από τον άνθρωπο και αυτά που συνήθως παρουσιάζει, είναι ελαφρύς πονοκέφαλος, διαφοροποίηση στην λειτουργία του εντέρου καθώς και μυϊκός πόνος παρόμοιος με αυτόν που ακολουθεί μετά από έντονη άσκηση σε γυμναστήριο.

Η θεραπευτική αντίδραση είναι απόλυτα ασφαλής, μικρής διάρκειας και καθώς αποτελεί μια ενδογενή αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού, ερμηνεύεται ως ένας θετικός δείκτης σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση του θεραπευόμενου στην ρεφλεξολογία.

Ρεφλεξολογία και επιστημονική έρευνα

Τα ευεργετικά οφέλη της ρεφλεξολογίας έχουν πιστοποιηθεί από πλήθος καταγεγραμμένων μαρτυριών ανθρώπων που έχουν δεχτεί αγωγή ρεφλεξολογίας

Η αποτελεσματικότητα της ρεφλεξολογίας όμως, διαπιστώνεται πλέον και από την επιστημονική έρευνα.

Εδώ και 15 χρόνια περίπου, αποτελέσματα ερευνών και κλινικών μελετών, ανακοινώνονται σε διεθνή συνέδρια ρεφλεξολογίας και δημοσιεύονται όχι μόνον σε έγκυρα περιοδικά ρεφλεξολογίας (Reflexions, The FDZ Journal κ.α.), αλλά και σε εξειδικευμένα ιατρικά περιοδικά διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων (Obstetrics and Gynecology, British Medical Journal, American Geriatric Society κ.α. ).

Αξίζει να τονισθεί ότι, η επιστημονική έρευνα στην Ρεφλεξολογία, ακολουθεί την ίδια ακριβώς κλινική διαδικασία (απλά τυφλό και διπλά τυφλό δείγμα), που ακολουθείται στις κλινικές και φαρμακολογικές μελέτες της Κλασσικής Ιατρικής.

Η έρευνα στην Ρεφλεξολογία, παγκοσμίως, κυρίως όμως στην Κίνα, στην Δανία και στην Μ. Βρετανία,- παρά την δυσκολία εύρεσης οικονομικών πόρων για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, συνεχώς εξελίσσεται, δίνοντας νέα εντυπωσιακά ευρήματα.

Λαδικός Νίκος

Βιολόγος-Ρεφλεξολόγος