Διαιτολογικές συστάσεις για υπερουριχαιμία (υψηλό ουρικό οξύ)

Οι παρακάτω διαιτολογικές συστάσεις απευθύνονται σε άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ που πρέπει να ακολουθήσουν δίαιτα χαμηλή σε πουρίνες. Οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεινών των τροφών που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό μας. Η αύξηση ουρικού οξέος μπορεί να οφείλεται σε υπερπαραγωγή πουρίνων ή σε μειωμένη απέκκριση ουρικού οξέος από τα νεφρά. Μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία ουρικής αρθρίτιδας.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

1)      Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πουρίνες.

2)      Τρώτε σε φυσιολογική ποσότητα τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (φρούτα, ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί).

3)      Περιορίστε τα λιπαρά και κυρίως τα ζωικά (κορεσμένα) λιπαρά από τη διατροφή σας. Επιλέξτε άπαχα γαλακτοκομικά προιόντα και τυριά.

4)      Επιλέξτε πουλερικά και ψάρια αντί για κόκκινα κρεατικά.

5)      Να πίνετε περισσότερα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας για την αποβολή του ουρικού οξέος από τα νεφρά.

6)      Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

7)      Αποκτήστε σταδιακά και διατηρήστε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

8)      Αποφύγετε μεγάλα και βαριά γεύματα αργά τη νύχτα.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ

                       Εντόσθια

                      Κυνήγι

                      Χήνα

                      Αμύγδαλα

                      Θαλασσινά

                      Μαγιά

 

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

Κοτόπουλο, γαλοπούλα, κόκκινο κρέας, μπέικον, ψάρια, οστρακοειδή (εκτός από αυτά που αναφέρονται πιο πάνω), αστακός, καβούρια, στρείδια.

Αρακάς, φασόλια, σπανάκι, φακές, σπαράγγια, μανιτάρια, ντομάτα, κουνουπίδι.

Πατάτες τηγανιτές, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Σε περίπτωση οξείας φάσης επιτρέπεται η κατανάλωση 60-90γρ κρέατος, ψαριού ή πουλερικών την ημέρα.

Γιαννιτσοπούλου Θ. Κάλλια

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, SRD