Συζητώντας με τους φίλους μας για το πώς αποκτήσαμε τα περιττά μας κιλά και για ατασθαλίες που αφορούν τη διατροφή, σίγουρα έχουμε αναφωνήσει πολλές φορές «δεν είναι δυνατόν! κι εγώ ακριβώς τα ίδια κάνω!». Δεν είναι απλές συμπτώσεις! Υπάρχουν συμπεριφορές που, σύμφωνα με έρευνες, χαράζουν τον δρόμο προς την παχυσαρκία. Παρακάτω θα περιγράψουμε κάποιες από αυτές, και οι περισσότεροι από εσάς που έχετε κάποια κιλάκια παραπάνω θα δείτε τον εαυτό σας μέσα σε αυτές!
-
«Δεν μπόρεσα να αντισταθώ! Μύριζε τόσο ωραία!»
Η παραλλαγή της παραπάνω έκφρασης είναι «φαινόταν πολύ νόστιμο» ή «δοκίμασα μια πιρουνιά και ξετρελάθηκα, πού να αντισταθείς μετά;» ή «άκουσα ότι ο νέος φούρνος είναι παράδεισος γεύσεων». Γενικά, σχεδόν όλες οι αισθήσεις – όσφρηση, όραση, γεύση, ακοή – βρίσκονται σε εγρήγορση όταν πρόκειται για φαγητό! Κι αυτό που η εμπειρία μας λέει, η επιστήμη ήρθε να το αποδείξει: τα παχύσαρκα άτομα έχουν μειωμένη ικανότητα αντίστασης σε ερεθίσματα όπως η εικόνα, το άρωμα και η γεύση της τροφής.
Αν ανήκετε, λοιπόν, σε αυτούς που παρουσιάζουν μειωμένες αντιστάσεις και δεν μπορείτε να επιβληθείτε στον εαυτό σας, αποφύγετε να εκτίθεστε στα τροφικά ερεθίσματα! Μην είστε στην κουζίνα της μαμάς όταν μαγειρεύει και οι μυρωδιές συνεπαίρνουν, μην περάσετε μπροστά από το μπουγατσοπωλείο με τις ξακουστές μπουγάτσες και δε χρειάζεται να δοκιμάσετε από όλα τα σοκολατάκια που είναι αραδιασμένα στη φοντανιέρα της φίλης που είχε τη γιορτή της.
-
«Μία εβδομάδα ήμουν με βραστά λαχανικά…Δεν άντεξα! Έβαλα κάτω την τούρτα και δεν έμεινε ούτε ψίχουλο!»
Σίγουρα πολλοί από εμάς έχουμε μπει στον πειρασμό να χάσουμε γρήγορα κιλά για το πάρτι που γίνεται το Σάββατο, για να φορέσουμε το κουστούμι – που πέρυσι ήταν χαλαρό και φέτος δεν κουμπώνει τίποτα!- στον γάμο της ξαδέλφης. Αν και όλοι οι διαιτολόγοι φωνάζουν για την αποφυγή σκληρών διαιτών με πολλούς περιορισμούς, δεν είναι λίγοι αυτοί που αρχίζουν δίαιτες λέγοντας «από σήμερα κομμένα το Χ, το Ψ το Ω, κομμένα όλα!». Τι πετυχαίνουμε συνήθως με αυτή τη συμπεριφορά; Να περιορίσουμε τόσο πολύ την κατανάλωση τροφής που κάποια στιγμή (λόγω π.χ. κάποιας ψυχολογικής μετάπτωσης) απελευθερωνόμαστε από τα δεσμά και τους περιορισμούς που μόνοι μας έχουμε επιβάλλει απότομα στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε ξαφνικά σε υπερκατανάλωση φαγητού. Τα κιλά που χάθηκαν στην περίοδο της σκληρής δίαιτας συνήθως επανακτούνται γρήγορα, και τις περισσότερες φορές είναι ακόμα περισσότερα από αυτά που χάθηκαν!
Αν διαβάζοντας τα παραπάνω βλέπετε συμπεριφορές που υιοθετείτε συχνά…προσοχή! Η απώλεια βάρους που θα επιτευχθεί σταδιακά, βάζοντας ρεαλιστικούς στόχους (όχι πάνω από ένα κιλό την εβδομάδα) και χωρίς περιορισμούς (όλα επιτρέπονται με μέτρο) είναι η μοναδική οδός για να χάσετε βάρος χωρίς να βάλετε την υγεία σας σε κίνδυνο και να διατηρήσετε το αποτέλεσμα.
-
«Όταν είμαι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση είμαι συνέχεια στο ψυγείο και κάτι θέλω να φάω…»
Σε αυτή την περίπτωση το φαγητό λειτουργεί ως παρηγοριά, ως απάντηση στα αρνητικά συναισθήματα. Τα παχύσαρκα άτομα, σύμφωνα πάντα με έρευνες, παρουσιάζουν συχνά τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, ενώ μελέτες συνδέουν τη συμπεριφορά αυτή με την κατάθλιψη.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τέτοιες συμπεριφορές; Αρχικά πρέπει να συνειδητοποιήσετε ποια είναι τα συναισθήματα εκείνα που θα σας σπρώξουν στο ψυγείο ή στην κατσαρόλα. Έτσι, την επόμενη φορά, θα γνωρίζετε ότι βρίσκεστε σε μία ψυχολογική κατάσταση «επίφοβη» για διατροφικές ζαβολιές, ελέγχοντας καλύτερα τον εαυτό σας. Επίσης, προσπαθήστε να μην μένετε μόνοι σας όταν είστε έτσι, συζητήστε το πρόβλημά σας με κάποιον από το άμεσο περιβάλλον σας αλλά και με τον ίδιο σας τον εαυτό! Θα σας βοηθήσει να βρείτε εναλλακτικές λύσεις εκτόνωσης!
-
«Αφού και οι φίλοι βγαίνουν συνέχεια για φαγητό, τι να κάνω, να ξεκόψω από τις παρέες μου;»
Τα αποτελέσματα μελετών πάνω στο θέμα είναι μάλλον αναμενόμενα: Τα άτομα που έχουν υπέρβαρους και παχύσαρκους φίλους και συγγενείς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να οδηγηθούν στην παχυσαρκία! Και είναι λογικό: καταρχήν, οι διατροφικές συνήθειες της οικογένειας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις διατροφικές συνήθειες που έχουμε για μια ζωή, ακόμα κι όταν φύγουμε από το σπίτι της μαμάς και του μπαμπά. Επίσης, με τους στενούς φίλους μοιραζόμαστε, συνήθως, κοινές δραστηριότητες και ενδιαφέροντα (πχ έξοδοι για φαγητό), ενώ αν οι φίλοι μας είναι υπέρβαροι ή και παχύσαρκοι αποκτούμε μια «ανεκτικότητα» προς το συγκεκριμένο σωματότυπο και επιπλέον αποκτούμε και τη δικαιολογία που χρειαζόμαστε για τα έξτρα κιλά: «σιγά μωρέ που πάχυνα…η Χ είναι η διπλάσια από μένα!»
Τι μπορείτε να κάνετε αν το στενό σας περιβάλλον αποτελεί κακή επιρροή; Όχι, δε θα σας πούμε να αφήσετε τους φίλους σας! Αλλά μπορείτε εσείς να «οδηγήσετε» σταδιακά την παρέα σας μακριά από κακές συνήθειες! Από το να πηγαίνετε συνέχεια σε ταβερνάκια και ρεστοράν, προτείνετε σινεμά, bowling, βόλτες στις βιτρίνες των μαγαζιών ή γραφτείτε όλοι μαζί σε ένα γυμναστήριο ή μια σχολή μοντέρνου χορού! Σας ακούγετε υπερβολικό; Δοκιμάστε το! Δεν ξέρετε πόσο καλά μπορείτε να περάσετε όλοι μαζί σε ένα τέτοιο χώρο! Κι επειδή τα ταβερνάκια δε θα βγουν εύκολα από το τοπίο, την επόμενη φορά που θα πάτε, προτιμήστε μια σαλάτα! Η επιλογή σωστών διατροφικών συνηθειών μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο και για τους υπόλοιπους προς την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής αλλά και το αντίθετο!
Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr υπό την επιμέλεια της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Χρυσάνθης Βλαχάκη