Γιατί να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου;

3623753_blog.jpg

Η κάθε φυλή σκύλου έχει αναπτυχθεί για συγκεκριμένη εργασία. Κάποια σκυλιά έχουν εκτραφεί για να τραβούν έλκηθρα ενώ κάποια άλλα για να προστατεύουν και να φυλάνε. Έτσι λοιπόν είναι φυσικό να υπάρχουν και φυλές των οποίων η εργασία είναι να προσφέρουν την συντροφιά τους προς τους ανθρώπους.

Λίγα οικόσιτα σκυλιά (ανεξαρτήτως φυλής) εργάζονται  σήμερα για να «ζήσουν». Τα περισσότερα από αυτά είναι σκυλιά συντροφιάς και οι συμπεριφορές που κάνουν έναν σκύλο καλό «σύντροφο» πρέπει να διδαχθούν στον σκύλο μας. Ακόμα και οι φυλές που έχουν αναπτυχθεί με στόχο την συνεργασία με τον κηδεμόνα / ιδιοκτήτη / χειριστή  απαιτούν την εκμάθηση των συμπεριφορών εκείνων που ανταμείβουν τον χειριστή.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα σκυλιά καταλήγουν στον δρόμο (και κατά συνέπεια σε έναν αργό και βέβαιο θάνατο) είναι διότι ο ιδιοκτήτης δεν ήταν χαρούμενος με την συμπεριφορά του σκύλου του, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ για το πως επιθυμεί να συμπεριφέρεται ο σκύλος του.

Όμως ο σκύλος δεν κάνει τίποτα λάθος, καθώς η συμπεριφορά του είναι αυτή που του ορίζει η φύση του, η κληρονομικότητά του και γενικότερα η φυλή και η επιλεκτική εκτροφή από όπου προέρχεται. Κατά συνέπεια ΔΕΝ είναι δίκαιο να ζητάμε από τον σκύλο μας να μην δαγκώνει ή να ξαπλώνει αν αρχικά δεν του το έχουμε εξηγήσει τι είναι αυτό αλλά και αν δεν το έχει μάθει.

Ο σκύλος συντροφιάς θα πρέπει να είναι ένα φιλικό μέλος της οικογένειας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξέρει τους κανόνες καθαριότητας του σπιτιού, όπως επίσης να μην πηδάει πάνω στους ανθρώπους καθώς και να μην καταστρέφει αντικείμενα.

Ο σκύλος συντροφιάς θα πρέπει να είναι ένας καλός γείτονας δηλαδή να μην γαυγίζει άσκοπα και να παραμένει μόνος και ήρεμος στο σπίτι.

Η εκπαίδευση του σκύλου ενισχύει τον δεσμό ανάμεσα στον ιδιοκτήτη / κηδεμόνα και τον σκύλο του. Αυξάνει την ευχαρίστηση, την συντροφικότητα και την ικανοποίηση που λαμβάνουμε εμείς οι άνθρωποι έχοντας κοντά μας ένα συνεργάσιμο και ήρεμο σκύλο. 

Ο εκπαιδευμένος σκύλος είναι ουσιαστικά ποιο ελεύθερος, καθώς λόγω της σωστής του συμπεριφοράς μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες της οικογένειας.

Μέσω της εκπαίδευσης μαθαίνουμε στον σκύλο μας να συμπεριφέρεται με τρόπο που ευχαριστεί τόσο εμάς όσο και τον ίδιο. Τα σκυλιά είναι κοινωνικά όντα και έχουν ανάγκη την δομή αλλά και τα όρια μέσα στα οποία θα λειτουργούν. Αυτό το μαθαίνουν μέσω της εκπαίδευσης.

Συνεργαζόμαστε με τον σκύλο μας προς έναν κοινό σκοπό, κάτω από τις οδηγίες του εκπαιδευτή.

ΔΕΝ ασκούμε βία ψυχολογική ή σωματική. Η βία φέρνει βία και συνεπώς ολέθρια αποτελέσματα.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει την εκμάθηση του συνόλου των εντολών οι οποίες θα δημιουργήσουν το πλαίσιο για την πετυχημένη συνεργασία με τον σκύλο μας αλλά και την βάση για την μέθοδο παρουσίασης στον φιλαράκο μας του τι θέλουμε και τι περιμένουμε από εκείνον.

Η εκπαίδευση αρχίζει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Με το που θα φτάσει ο σκύλος στο σπίτι θα πρέπει να αρχίσει να μαθαίνει τους κανόνες. ΔΕΝ περιμένουμε να περάσει καιρός για να επικοινωνήσουμε με τον εκπαιδευτή, διότι στο μεσοδιάστημα ο σκύλος θα αρχίσει να μαθαίνει συμπεριφορές οι οποίες πιθανόν να μην είναι αποδεκτές.

Η εκπαίδευση θα πρέπει να βασίζεται σε Θετικές Μεθόδους που προωθούν την παραγωγική σκέψη και αυξάνουν την επιθυμία της συνεργασίας ιδιοκτήτη – σκύλου.

Ως Θετικός Εκπαιδευτής και ψυχολόγος σκύλων ΔΕΝ χρησιμοποιώ μέσα τα οποία αντιτίθενται στη φιλοσοφία της Θετικής Εκπαίδευσης (πνίχτες, ηλεκτρικά κολάρα, βία) και κατακρίνω την χρήση τους. Αντίθετα χρησιμοποιώ επιστημονικές μεθόδους που προωθούν την συνεργασία και χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση όλων των ζώων (φάλαινες, φώκιες, περιστέρια, γάτες …)

Η εκπαίδευση ΔΕΝ έχει ηλικία, απαιτεί όμως υπομονή, επιμονή και συστηματική εργασία.

Ας μιλήσουμε από κοντά για να σας δείξουμε πως εργαζόμαστε.

Αν δεν μείνετε ικανοποιημένοι πείτε το σε εμάς, αν μείνετε πείτε το στους φίλους σας !

Στέφας Αντώνης

Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων (APDT #68819), VA,

Ειδικός Συμπεριφοράς Σκύλων (CBC UK Associate Member, IAABC, ACABC)