4 φλιτζάνια αλεύρι
2 κουτάκια μπύρα
αλάτι
Για τη σάλτσα
1 φλιτζ. πελτέ ή ένα κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο
2 φλιτζ. ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας ξύδι
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
Μουλιάστε τους γίγαντες σε άφθονο νερό όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα το πρωί βράστε τους σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να είναι έτοιμοι για φάγωμα (να μη λιώσουν!). Σουρώνετε και αφήνετε να κρυώσουν.
Κουρκούτι: ανακατεύετε το αλεύρι μαζί με τη μπύρα. Τηγανίζετε τους γίγαντες σε καυτό ελαιόλαδο αφού τους βουτήξετε έναν έναν στο κουρκούτι. Για να μην έχουν πολύ κουρκούτι βγάλτε τους από το κουρκούτι ένα έναν με ένα πηρούνι (ώστε να στραγγίζει το πολύ κουρκούτι).
Σάλτσα: τσιγαρίστε ελαφρά το κρεμμύδι στα 2 φλιτζ ελαιόλαδο. Προσθέτετε τον πελτέ, τα σκόρδα, τη ζάχαρη, το ξύδι. Ρίχνετε και ένα φλιτζ. νερό και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτετε κι άλλο νερό. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και την περνάτε από το μίξερ αν θέλετε να γίνει βελούδινη.
Σερβίρετε τους γίγαντες σε μια πιατέλα και τη σάλτσα σε ένα μπολ στη μέση της πιατέλας. Μην περιχύσετε τους γίγαντες με τη σάλτσα κατευθείαν στην πιατέλα γιατί δεν θα παραμείνουν τραγανοί.
Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr