Πρόσληψη βάρους

new29_1432284a_m.jpg

Η αύξηση του σωματικού βάρους για πολλά άτομα μπορεί να είναι όσο δύσκολη και η απώλεια βάρους για τους υπέρβαρους, ίσως και δυσκολότερη εάν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι στην προσπάθεια πρόσληψης βάρους δεν βρίσκει κανείς εύκολα αρωγή σε επιστημονικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Ένα ελλειποβαρές άτομο που δε δύναται να προσλάβει βάρος πρέπει καταρχήν να πραγματοποιήσει εξετάσεις και να συμβουλευτεί γιατρό, καθώς μπορεί να υποβόσκει κάποια παθολογία. Εάν οι εξετάσεις δεν καταδεικνύουν πρόβλημα υγείας η αδυναμία πρόσληψης βάρους οφείλεται σε αρνητικό ισοζύγιο, δηλαδή σε ημερήσια πρόσληψη θερμίδων χαμηλότερη από την ημερήσια ενεργειακή δαπάνη.

Σε αντίθεση λοιπόν με υπέρβαρα άτομα, τα ελλειποβαρή πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο πως θα αυξήσουν τις θερμίδες που παίρνουν από την τροφή κάθε μέρα. Σε πρώτη φάση το μέγεθος των μερίδων θα πρέπει να αυξηθεί στα μεσημεριανά και τα βραδινά γεύματα, ενώ θα πρέπει να καταναλώνονται και τουλάχιστον 3-4 ενδιάμεσα σνακς. Στα κυρίως γεύματα θα πρέπει να προστεθούν και προϊόντα υψηλής ενεργειακής αξίας συμπληρωματικά του φαγητού όπως τα τυριά και το ψωμί ενώ στα ενδιάμεσα γεύματα καλές επιλογές αποτελούν οι ξηροί καρποί, τα αλμυρά κράκερς και κριτσίνια και τα τοστ συνοδευόμενα με γάλα ή χυμούς φρούτων. Το γάλα και οι χυμοί φρούτων θα μπορούσαν επίσης να υποκαταστήσουν μερικώς το νερό, όποτε το ελλειποβαρές άτομο νιώθει το αίσθημα της δίψας. Χρήσιμο πιθανώς να είναι να προστεθούν και αποξηραμένα φρούτα που έχουν υψηλή θερμιδική πυκνότητα όπως τα σύκα και οι σταφίδες.

Σε κάθε περίπτωση το άτομο που προσπαθεί να πάρει βάρος θα πρέπει να καταναλώνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες, ώστε να μην παρουσιαστούν διατροφικές ελλείψεις. Μία αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων της τάξεως των 500-1000 θερμίδων οδηγεί σε πρόσληψη 0,5 κιλού την εβδομάδα. Προσοχή πρέπει πάντως να δίνεται στην υπερβολική πρόσληψη διαιτητικού λίπους που μπορεί να επιβαρύνει την υγεία και την ευεξία του ατόμου που προσπαθεί να πάρει βάρος. Η ποσοστιαία πρόσληψη λίπους πρέπει να φτάνει μέχρι το 30% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης δηλαδή περίπου 80-100 γραμμάρια λίπους/ ημέρα. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η βασικότερη πηγή λίπους στη διατροφή, ακόμα και για ελλειποβαρή άτομα, πρέπει να είναι μη κορεσμένα λιπαρά οξέα, δηλαδή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Καλές πηγές αποτελούν το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα υπόλοιπα θαλασσινά.

Αναφορικά με τη φυσική δραστηριότητα, τα άτομα που προσπαθούν να πάρουν βάρος οφείλουν να ακολουθούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής με αντιστάσεις και βάρη, με στόχο τη μέγιστη δυνατή μυϊκή ανάπτυξη, έτσι ώστε το βάρος που προσλαμβάνεται να μεταφράζεται όσο είναι δυνατόν σε μυϊκή μάζα. Η αερόβια άσκηση (τρέξιμο, ποδήλατο) που προκαλεί αυξημένες καύσεις, είναι προτιμότερο να είναι περιορισμένη όταν κάποιος επιθυμεί να πάρει βάρος.

Συμπερασματικά, η προσπάθεια για πρόσληψη βάρους μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα, μπορεί όμως να επιτευχθεί σωστά μέσω αύξησης της ποσότητας και της συχνότητας των γευμάτων, χωρίς απαραίτητα τα ελλειποβαρή άτομα να αναγκάζονται να τρώνε παχυντικά φαγητά κακής ποιότητας. Συμβουλευτείτε γιατρό κια κλινικό διαιτολόγο για να πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Δημητρούλης Μ. Εμμανουήλ MSc

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος