Η Νέα Υόρκη «απαγορεύει» τα τρανς λιπαρά

new29_4582925a_blog.jpg
Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της πόλης της Νέας Υόρκης με ομόφωνη απόφαση ψήφισε την απαγόρευση των μερικώς υδρογονωμένων φυτικών λαδιών ή αλλιώς τρανς λιπαρών από όλα τα εστιατόρια και ταχυφαγεία της πόλης. Σύμφωνα με αυτής την απαγορευτική απόφαση, τα εστιατόρια της πόλης έχουν περιθώριο μέχρι την 1η Ιουλίου του 2007 να μειώσει την περιεκτικότητα των ελαίων, των μαργαρινών και των σαλτσών σε λιγότερο από 5 γρ τρανς λιπαρά και μέχρι την 1η Ιουλίου 2008 να εξαλείψουν πλήρως τα τρανς από τα παραπάνω είδη.

Η απόφαση αυτή αφορά τουλάχιστον 24000 επιχειρήσεις και καντίνες, από τις μεγάλες αλυσίδες μέχρι τα συνοικιακά καταστήματα σίτισης. Μεγάλοι οργανισμοί υγείας όπως το American College of Cardiology, η American Diabetes Association, η National Hispanic Medical Association, το American Academy of Pediatrics, and το Center for Science in the Public Interest έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον τόσο για την απαγόρευση των τρανς λιπαρών, όσο και την αναγραφή της διατροφικής ανάλυσης από τις συσκευασίες των τροφίμων αυτών.

Υπήρξαν κάποιες αντίθετες απόψεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αλλά και τα είδη των λιπών που θα αντικαταστήσουν τα τρανς, από το National Restaurant Association, που υποστήριζε πως «ο ιατρικός κόσμος δεν μπορεί να αντιληφθεί το πώς λειτουργεί η βιομηχανία τροφίμων». Η γενική άποψη πάντως ήταν πως «τα τρανς αυξάνουν την πιθανότητα εμφράγματος, καρδιακού επεισοδίου, και θανάτου και για αυτό το λόγο δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στα προσφερόμενα γεύματα από αυτά τα εστιατόρια. 

Ίσως μια αντίστοιχη κίνηση να μπορούσε τουλάχιστον να προταθεί και στη χώρα μας, δεδομένου ότι η αύξηση της παχυσαρκίας συμβαδίζει με την ολοένα και συχνότερη σίτιση παιδιών και ενηλίκων σε ταχυφαγεία με γρήγορο φαγητό.

Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος

Κλινικός Διαιτολόγος – Βιολόγος