Η απόφαση αυτή αφορά τουλάχιστον 24000 επιχειρήσεις και καντίνες, από τις μεγάλες αλυσίδες μέχρι τα συνοικιακά καταστήματα σίτισης. Μεγάλοι οργανισμοί υγείας όπως το American College of Cardiology, η American Diabetes Association, η National Hispanic Medical Association, το American Academy of Pediatrics, and το Center for Science in the Public Interest έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον τόσο για την απαγόρευση των τρανς λιπαρών, όσο και την αναγραφή της διατροφικής ανάλυσης από τις συσκευασίες των τροφίμων αυτών.
Υπήρξαν κάποιες αντίθετες απόψεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αλλά και τα είδη των λιπών που θα αντικαταστήσουν τα τρανς, από το National Restaurant Association, που υποστήριζε πως «ο ιατρικός κόσμος δεν μπορεί να αντιληφθεί το πώς λειτουργεί η βιομηχανία τροφίμων». Η γενική άποψη πάντως ήταν πως «τα τρανς αυξάνουν την πιθανότητα εμφράγματος, καρδιακού επεισοδίου, και θανάτου και για αυτό το λόγο δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στα προσφερόμενα γεύματα από αυτά τα εστιατόρια.
Ίσως μια αντίστοιχη κίνηση να μπορούσε τουλάχιστον να προταθεί και στη χώρα μας, δεδομένου ότι η αύξηση της παχυσαρκίας συμβαδίζει με την ολοένα και συχνότερη σίτιση παιδιών και ενηλίκων σε ταχυφαγεία με γρήγορο φαγητό.
Κλινικός Διαιτολόγος – Βιολόγος