Η αυτοεκτίμηση και η ποιότητα της σχέσης ανάμεσα στο ζευγάρι

new25_8340592_s.jpg
Το πως αισθανόμαστε ότι μας αποδέχονται οι άλλοι, είναι βίωμα το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο στις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις μας. Στη γαμήλια ζωή, στις σχέσεις του ζευγαριού, τα αισθήματα αυτά, έχουν ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στην ποιότητα και στην εξέλιξη της συζυγικής σχέσης και κατά συνέπεια της οικογενειακής ζωής.

 

Όταν παντρευόμαστε, υποσχόμαστε στο ταίρι μας, αγάπη και αφοσίωση για όλη τη ζωή τόσο στις καλές όσο και στις κακές στιγμές.

Όμως στην καθημερινή ζωή πως βιώνουμε αυτές τις δεσμεύσεις; Αισθανόμαστε ότι το ταίρι μας, μας αγαπά και μας αποδέχεται ανεξάρτητα από το πόσο καλές ή κακές είναι οι αποδόσεις που έχουμε στην επαγγελματική μας ζωή;

Η κατανόηση του τι συμβαίνει στον καθένα από εμάς, θα μπορούσε να μας βοηθά να καταλαβαίνουμε πως βλέπουμε εμείς τους άλλους και τι αναμένουμε από αυτούς. Έτσι θα είμαστε καλύτερα σε θέση να αναγνωρίζουμε την επιρροή διαφόρων αρνητικών ή θετικών γεγονότων στις σχέσεις μας και να προλαμβάνουμε αδικαιολόγητες επιπλοκές που συμβαίνουν λόγω δικών μας βιωμάτων και αντιλήψεων.

Τα μυστήρια των διαπροσωπικών σχέσεων όπως εξελίσσονται σε πραγματικό χρόνο στη ζωή, δεν είναι εύκολο να ανακαλυφθούν. Οι έρευνες όμως στον τομέα αυτό συνεχίζονται και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποιότητα και διασφάλιση καλής ποιότητας μακροχρόνιων σχέσεων.

Πρόσφατα επιστήμονες από τρία πανεπιστήμια (Buffalo, British Columbia και Edwardsville), αξιολόγησαν τα ημερολόγια 150 ζευγαριών, με στόχο να εξετάσουν πόσο οι επαγγελματικές επιτυχίες ή αποτυχίες επηρέαζαν την αντίληψη που είχε το κάθε μέρος του ζευγαριού όσον αφορά στην αποδοχή και αγάπη του από το ταίρι του.

Προέκυψαν τα ακόλουθα ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

· Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλό βαθμό αυτοεκτίμησης, αντιλαμβάνονταν ότι η αποδοχή και η αγάπη από το ταίρι τους, εξαρτάται από την ποιότητα των επαγγελματικών τους αποτελεσμάτων,

· Η αυτοεκτίμηση ενός ατόμου βρέθηκε να είναι ο παράγοντας κλειδί για το πώς αντιλαμβανόταν ότι το αποδεχόταν και το υποστήριζε το ταίρι του,

· Άνδρες και γυναίκες με χαμηλό βαθμό αυτοεκτίμησης, ένιωθαν ότι η αγάπη που τους έτρεφε το ταίρι τους εξαρτάτο από τις καθημερινές τους επαγγελματικές επιτυχίες. Στις ημέρες που είχαν επιτυχίες, αισθάνονταν ότι το ταίρι τους, τους αγαπούσε περισσότερο,

· Γυναίκες με χαμηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης, ένιωθαν ότι είχαν χαμηλότερο επίπεδο αποδοχής και αγάπης από το σύντροφο τους όταν είχαν αποτυχίες στο σχολείο ή στη δουλειά.

· Αντίθετα, άνδρες και γυναίκες με ψηλό βαθμό αυτοεκτίμησης, αισθάνονταν ότι η αγάπη του ταιριού τους ήταν άνευ όρων. Παρατηρήθηκε μάλιστα, ότι οι γυναίκες με ψηλό βαθμό αυτοεκτίμησης, ακόμη και στις μέρες που δήλωναν ότι είχαν αποτυχίες στη δουλειά τους, αισθάνονταν ότι το ταίρι τους, τις αγαπούσε περισσότερο. 

Τα ευρήματα αυτά, μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι με χαμηλό βαθμό αυτοεκτίμησης, είναι δυνατόν να βιώνουν αισθήματα και καταστάσεις λόγω προσωπικών τους δυσκολιών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχουν μια αποτυχία και αισθάνονται ότι θα αγαπούνται και θα εκτιμώνται λιγότερο από το ταίρι τους, αυτό μπορεί να μην αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Μια τέτοια κατάσταση είναι σε θέση να διασαλεύει αδικαιολόγητα τις σχέσεις στο ζευγάρι. Είναι δυνατό να προκαλεί προβλήματα λόγω του ότι το άτομο με χαμηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης, βλέπει το ταίρι του στην ουσία πιο αρνητικό ή χειρότερο από ότι στην αλήθεια είναι.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι άτομα με χαμηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης, μπορούν να τύχουν βοήθειας από ειδικούς με στόχο να μάθουν να αναγνωρίζουν τις εν λόγω ψυχικές καταστάσεις και βιώματα.

Οι διορθωτικές κινήσεις που θα ληφθούν, θα είναι σε θέση να προστατεύουν πολλές συζυγικές σχέσεις από αδικαιολόγητα και αχρείαστα προβλήματα και παρεξηγήσεις.

Dr. Γρηγόρης Βασιλειάδης

M.Sc. Ph.D. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής