Lagocephalus Sceleratus
Ο λόγος για τον Λαγοκέφαλο, έναν τολμηρό μετανάστη που εγκατέλειψε την Ερυθρά Θάλασσα , διέσχισε την διώρυγα του Σουέζ και έκανε την εμφάνιση του στην Μεσόγειο. Για πρώτη φορά εντοπίστηκε ανοιχτά της Ρόδου το 1995, αλλά από τότε ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί. Μέχρι σήμερα έχει εντοπιστεί επίσης νότια της Κύπρου, στη Σύμη και στην Κρήτη.
Συνήθως ζυγίζει 1,5-
Η οικογένεια στην οποία ανήκει ονομάζεται Tetraodontidae (Τετραοδοντίδαι), λόγω των 4 δυνατών δοντιών που βρίσκονται στις γνάθους των ψαριών του είδους του. Επίσης λόγω της ιδιότητας τους να διογκώνονται (φούσκωμα) όταν αντιμετωπίζουν κίνδυνο, ονομάζονται και pufferfish.
Η επικινδυνότητα αυτού του ψαριού έγκειται στο γεγονός ότι φέρει μια τοξική ουσία, την τετραδοτοξίνη, η οποία αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο προκαλεί μυϊκή παράλυση, αναπνευστικές διαταραχές και ανεπάρκεια κυκλοφορικού που μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο. Η εν λόγω ουσία βρίσκεται στο συκώτι, το δέρμα και τα όργανα αναπαραγωγής του και δεν καταστρέφεται στη συνήθη θερμική επεξεργασία του μαγειρέματος.
Σε περίπτωση που το εντοπίσετε ενημερώστε τους αρμόδιους φορείς και φυσικά
μην το καταναλώσετε!
Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών
Γραμματεία Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων
Τηλ: +3022910 76458
Διεύθυνση Αλιείας Τηλ : 210 4130564-5, 210 4114341
Διατροφολόγος Διαιτολόγος
Καθηγήτρια ΤΕΙ Κρήτης