Τι είναι η γυναικομαστία και με τι συχνότητα εμφανίζεται στους άνδρες;
Πρόκειται για μία μια κοινή διαταραχή του ανδρικού μαστού και αφορά περισσότερο από το 65% των εφήβων και πάνω από το 40% των ενηλίκων. Εμφανίζεται σαν μια διακριτή μάζα, ψηλαφητή κάτω από την θηλαία -άλω, που εύκολα ξεχωρίζει από τον λιπώδη ιστό ή ακόμα σαν μια πιο διάχυτη μάζα μαζί με λίπος. Αρχικά, η Γυναικομαστία δείχνει τοπικά εμφανείς σωληνίσκους μέσα σε χαλαρό συνδετικό ιστό, ενώ μετά από χρόνια εμφανίζεται σαν σωληνοκατασκευές μέσα σε πυκνό ινώδες στρώμα.
Συνεπώς όταν ανευρίσκεται μόνο λίπους ιστολογικά μπορεί να ονομασθεί «ψευδογυναικομαστία».
Το 2005 έγιναν 16.275 επεμβάσεις γυναικομαστίας από τους πλαστικούς χειρουργούς στις ΗΠΑ, που σημαίνει μια αύξηση της τάξεως του 17% σε σχέση με το 2004.
Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακριβή στατιστικά στοιχεία αλλά κρίνοντας από την προσωπική στατιστική των χειρουργείων ο αριθμός αυξήθηκε πάνω από 20% τα τελευταία τρία χρόνια.
Η αυξημένη συχνότητα δεν σχετίζεται απαραίτητα με την αύξηση των περιστατικών αλλά κυρίως με την αναζήτηση λύσεων από τους άνδρες.
Που οφείλεται η γυναικομαστία και σε ποιες ηλικίες εκδηλώνεται;
Στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ιδιοπαθής -μιας και δεν ανευρίσκεται αιτία- και μάλλον συνοδεύεται από τοπική εναπόθεση λίπους.
Στους εφήβους εμφανίζεται φυσιολογικά μεταξύ της ηλικίας των 12 με 15 ετών και οφείλεται σε μία υψηλή σχέση οιστραδιόλης/τεστοστερόνης , η οποία και υποχωρεί με τη πάροδο ενός ή δυο ετών και είναι φυσιολογική λόγω της έναρξης της ανδροποίησης..
Επίσης ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες είναι το υπερβολικό βάρος στη λεγόμενη “ψευδογυναικομαστία”. Αυτή η κατάσταση μιμείται την γυναικομαστία αλλά δεν ανευρίσκεται μαζικός ιστός κατά την επέμβαση, παρά μόνο τοπική εναπόθεση λίπους.
Η γυναικομαστία ωστόσο μπορεί να οφείλεται σε διάφορους άλλους λόγους- μετά την φυσιολογική εικόνα που όπως είπαμε αναπτύσσεται κατά την διάρκεια της εφηβείας.
Παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματική γυναικομαστία είναι φάρμακα(effexor, Mortin, pepcid, η δακτυλίτιδα κλπ), διατροφικά συμπληρώματα, αναβολικά, αυξητική ορμόνη.
Επίσης η υπερβολική χρήση μαριχουάνας μπορεί να οδηγήσει σε γυναικομαστία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2005 στους Sunday Times δημοσιεύθηκε ένα άρθρο από ένα χειρουργό ενδοκρινών αδένων στο Λονδίνο ,που έλεγε πως η αύξηση των περιστατικών γυναικομαστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα να οφείλεται στην λήψη οιστρογόνων με την διατροφική αλυσίδα.
Και αυτό γιατί μελετώντας τους αδένες που αφαιρέθηκαν από ανδρικούς μαστούς διαπίστωσε πως είχαν τα τυπικά χαρακτηριστικά των γυναικείων μαστών.
Ποιες ασθένειες συνοδεύονται από γυναικομαστία;
Υπάρχουν κάποιες σπάνιες ασθένειες που συνοδεύονται από γυναικομαστία
-Σύνδρομο Klinefelter
– Νεοπλάσματα – εκκρίνοντα οιστρογόνα ορχέων (κύτταρα Leuding)επινεφριδίων
– Νεοπλάσματα – εκκρίνοντα χοριακή Γοναδοτροπίνη ήπατος
– Κακοήθειες υποφύσεως
Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συνοδεύονται από γυναικομαστία. Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει ο πλαστικός χειρουργός να ελέγχει την κάθε περίπτωση γυναικομαστία σαν μια ξεχωριστή υπόθεση αρχικά κλινικά και αναλόγως να αποφασίζει πότε θα πρέπει να προχωρήσει σε ενδοκρινολογικό έλεγχο πριν από την χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης.
Πως γίνεται η ταξινόμηση και διάγνωση της γυναικομαστίας ;
O Simon και οι συνεργάτες του περιέγραψαν μια χρήσιμη ταξινόμηση που στηρίζεται σε στην κάτωθι διαβάθμιση:
Βαθμός I: Μικρός, ορατός διογκωμένος μαστός, χωρίς χαλάρωση του δέρματος.
Βαθμός IIA: Μέτρια διογκωμένος μαστός ,χωρίς χαλάρωση του δέρματος
Βαθμός IIB: Μέτρια διογκωμένος μαστός με χαλάρωση του δέρματος.
Βαθμός III: Eκσεσημασμένα διογκωμένος μαστός ,με μεγάλη χαλάρωση του δέρματος (ομοιάζων με γυναικείο στήθος).
Η διάγνωση της γυναικομαστίας γίνεται από τον έμπειρο πλαστικό χειρουργό με την κλινική εξέταση αλλά και την εξέταση των υπόλοιπων σημείων του σώματος. Σε περιπτώσεις που η γυναικομαστία εμφανίζεται μόνο στην μια πλευρά θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να αποστείλουμε τον ασθενή για ορμονικό αλλά και ακτινολογικό-υπερηχογραφικό έλεγχο.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο κλινικός έλεγχος είναι αυτός από όπου προκύπτει η διάγνωση -και κάποιες φορές ο υπερηχογραφικός έλεγχος.
Τι επίπτωση έχει στην υγεία-αν έχει -και στην ψυχολογία του άνδρα;
Η γυναικομαστία έχει ψυχολογικές επιπτώσεις στον άνδρα και αυτό είναι εύκολα κατανοητό. Ο ασθενής δεν νιώθει βολικά στην θάλασσα αλλά και στην συνύπαρξη με το άλλο φύλο.
Η ψυχολογική επιβάρυνση είναι σημαντική τόσο στους εφήβους αλλά και στους άνδρες.
Όσο αφορά την υγεία δεν έχει επιπτώσεις και η χειρουργική επέμβαση αφαιρεί την γυναικομαστία και διορθώνει το πρόβλημα.
Ποιες είναι οι συνηθέστερες αντιδράσεις εφήβων και ανδρών όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της γυναικομαστίας;
Οι έφηβοι αρχικά συνηθίζουν το πρόβλημα και περιμένουν μέχρι να υποχωρήσει. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που πριν το τέλος της εφηβείας κάποιοι θέλουν να το διορθώσουν. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ενδοκρινολόγου.
Όσο αφορά στους ενήλικες ,πλήττεται η αυτοπεποίθηση τους και αισθάνονται ιδιαίτερα άβολα αν το πρόβλημά τους είναι ορατό ,γεγονός που τους αναγκάζει να αναζητήσουν πιο άμεσα λύση.
Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος σε άτομα με γυναικομαστία;
Οι περισσότεροι επιχειρούν να λύσουν το πρόβλημα με γυμναστική και δίαιτα και στο τέλος πια κατανοούν ότι λύνεται μόνο χειρουργικά. Ανάμεσα στους άνδρες έχει γίνει πια βίωμα όπως και στις γυναίκες ότι η πλαστική χειρουργική είναι πλέον μια καθημερινή διαδικασία και είναι σε θέση να λύσει αρκετά προβλήματα ,όπως είναι και το πρόβλημα της Γυναικομαστίας.
Πότε πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό;
Όταν η γυναικομαστία δεν έχει υποχωρήσει μετά την ηλικία των 18 ετών τότε θα πρέπει να επισκεπτόμαστε τον πλαστικό χειρουργό για να εξετάσει το πρόβλημα.
Στις περιπτώσεις που συνοδεύεται η γυναικομαστία με τοπικό λίπος ,ο συνδυασμός της δίαιτας και της χειρουργικής επέμβασης δίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Ποιες τεχνικές εφαρμόζονται και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Βασική προϋπόθεση για να οδηγηθεί ένα άτομο στο χειρουργείο είναι ο φυσιολογικός ορμονολογικός έλεγχος σε ύποπτες κλινικά περιπτώσεις.
H Γυναικομαστία όπως αναφέραμε προηγουμένως ,συνιστά μια συχνή διαταραχή κυρίως ανάμεσα σε νέους άνδρες, και τις πιο πολλές φορές είναι ιδιοπαθής. Στόχος της χειρουργικής αποκατάστασης είναι η ορθά ογκολογικά αφαίρεση των ιστών (αδένας και λίπος) και η αισθητικά αποδεκτή θηλή – θηλαία άλω. Οι περισσότερες γυναικομαστίες αντιμετωπίζονται με την αφαίρεση μέρους του αδένα και του λίπους μέσω μιας μικρής τομής που είναι αόρατη.
H κυκλοτερής μαστοπηξία σε συνδυασμό με την υποδόριο μαστεκτομή και την λιποαναρρόφηση βρίσκει εφαρμογή στο τύπο ΙΙΒ . Για το τύπο III θα πρέπει κανείς να σκέπτεται και την λύση της αφαίρεσης του δέρματος του μαστού με την ελεύθερη μεταφορά της θηλής – θηλαίας άλω ως ελεύθερο μόσχευμα ,ιδίως εάν έχει να κάνει με ένα πραγματικά γυναικείο στήθος.
Αυτές οι περιπτώσεις αφορούν κυρίως παχύσαρκα άτομα η άτομα που έχουν χάσει πολλά κιλά.
Οι χειρουργημένοι σε όλες τις περιπτώσεις φεύγουν για το σπίτι το επόμενο πρωί.
Φορούν ένα ειδικό γιλέκο λεπτής υφής, για τη σταθεροποίηση της επέμβασης.
Η επιστροφή στην εργασία γίνεται μετά από 3 -24ωρα Η ανάρρωση είναι σταδιακή και πρέπει να τονίσουμε ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται στην επέμβαση όποιας μορφής δεν πάσχουν, δεν αισθάνονται, δηλαδή άρρωστοι. Αυτή γενικά ελαφριά ανάρρωση κάνει τους περισσότερους να αποφασίζουν την επέμβαση. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από δέκα ημέρες. Η άσκηση και η γυμναστική επιτρέπεται μετά από 3-4 εβδομάδες.
Πόσο αποτελεσματική είναι σήμερα η αντιμετώπιση της γυναικομαστίας;
Η αντιμετώπιση της γυναικομαστίας είναι οριστική και εφόσον οι χειρουργημένοι ακολουθήσουν το πρόγραμμα διατροφής αλλά και γυμναστικής μπορούν να επιτύχουν ένα σώμα πολύ πιο αρμονικό και ανάγλυφο.
Συχνά χειρουργούμε ασθενείς που θέλουν να αυξήσουν το αποτέλεσμα ενός προγράμματος γυμναστικής ζητώντας καλύτερη γράμμωση όπως επίσης και bodybuilders που έχουν οδηγηθεί στην γυναικομαστία μετά από χρήση αναβολικών και αυξητικής ορμόνης. Αυτοί πραγματικά εμφανίζουν ένα πυκνό αδενικό ιστό όμοιο με το γυναικείο στήθος ,που φαίνεται τόσο στο χειρουργείο αλλά και στην ιστολογική εξέταση.