Τα ερωτήματα που ακολουθούν είναι ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τηλεθεατές σε σειρά τηλεοπτικών ενημερωτικών ιατρικών εκπομπών που έχω κάνει για τον διαβήτη και θέματα σακχάρου στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΘΗΝΑ TV.Από τα ερωτήματα αυτά έχουν επιλεγεί, αυτά που ανταποκρίνονται σε γενικότερες ανησυχίες των ασθενών και αφορούν καταστάσεις που είναι συνήθεις στην καθημερινή κλινική πρακτική.
1. Δεν έχω ζάχαρο αλλά πάσχω από διαταραχή ανοχής γλυκόζης. Δεν έχω καταλάβει τι είναι αυτό.
Η διαταραγμένη ανοχή γλυκόζης αποτελεί μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία διαταράσσεται η επεξεργασία του σακχάρου των τροφών που χορηγείται με τα γεύματα (σάκχαρο μετά από γεύμα), ενώ το πρωινό σάκχαρο μπορεί να είναι φυσιολογικό. Η διάγνωση γίνεται με μία ειδική δοκιμασία, την δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (impaired glucose tolerance).
H διαταραχή αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται διότι συνοδεύεται με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.Ανάλογης βαρύτητας με την διαταραχή αυτή αποτελεί και η διαταραχή της γλυκόζης νηστείας (impaired fasting glucose tolerance) που χαρακτηρίζεται από διαταραχή των επιπέδων του σακχάρου που μετράται το πρωί το οποίο όμως και στην περίπτωση αυτή δεν εκτείνεται σε διαβητικά επίπεδα.
2. Είμαι 55 χρονών, γυναίκα, έχω διαβήτη, ύψος 1,60m βάρος 74kg και παίρνω χάπια για το ζάχαρο. Άλλα προβλήματα υγείας δεν έχω. Ενώ κάθε φορά που μετριέμαι στο μικροβιολόγο τα ζάχαρά μου είναι το πρωί 110-120mg/dl, η γλυκοζυλιωμένη μου είναι μόνιμα πάνω από οκτώ. Τι συμβαίνει, με καλύπτει η θεραπεία μου;
Ευχαριστώ για την πολύ ωραία σας ερώτηση, γιατί μου δίδεται η ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα λάθος που η κλινική εμπειρία δεικνύει καθημερινώς ότι είναι από τα συχνότερα που κάνει ο έλληνας ασθενής.
Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κυκλοφορεί εντός των ερυθρών αιμοσφαιρίων, παράγεται από την ενζυμική συμπύκνωση μορίων γλυκόζης με αμινομάδες της αιμοσφαιρίνης και αποτελεί ένα δείκτη μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της ρύθμισης του σακχάρου, διότι αντανακλά τα επίπεδα της ρύθμισης του σακχάρου που αντιστοιχούν στους τελευταίους μήνες και όχι μόνο σε ένα πρωί όπως η πρωινή μέτρηση του σακχάρου.
Ένα σύνηθες λάθος που γίνεται από τους διαβητικούς και συχνά αποτελεί την αιτία της παραπάνω αντίφασης στις μετρήσεις που αναφέρετε, είναι ότι συχνά ο διαβητικός που έχει κακές διατροφικές συνήθειες δεν τρώει τις παραμονές της πραγματοποιούμενης αιμοληψίας, αλλάζοντας τις διατροφικές του συνήθειες «επί τούτου». Έτσι το σάκχαρο εμφανίζεται ψευδώς χαμηλό και κακώς καθησυχαστικό την συγκεκριμένη ημέρα της εξέτασης.
Ανεξαρτήτως της αιτίας πάντως της προαναφερόμενης από εσάς αντίφασης, η θεραπεία σας δεν σας καλύπτει.
3. Κυρία Μοσχοβάκη είμαι γυναίκα ασθενής σας 30 ετών χωρίς προβλήματα υγείας και τηλεθεατής των εκπομπών σας. Σε ένα μήνα έχω προγραμματίσει να κάνω δοκιμασία ανοχής γλυκόζης. Επειδή έχω χάσει το έντυπο με τις οδηγίες σας, την παραμονή της δοκιμασίας πρέπει να κάνω τα γενικά που ισχύουν για το check up;
Είναι σημαντικό κάθε άτομο να γνωρίζει ότι η δοκιμασία αυτή είναι ειδική δοκιμασία η οποία περιλαμβάνει διαδοχικές αιμοληψίες και για να είναι αξιόπιστη θα πρέπει ιδανικά κατά τις προηγούμενες τρεις ημέρες να έχει γίνει φόρτιση με υδατάνθρακες, τουλάχιστον 200g ημερησίως.Υπάρχουν ειδικές λίστες με την περιεκτικότητα των τροφών σε υδατάνθρακες οι οποίοι περιέχονται τυπικά στα γλυκά, στα αμυλώδη, στα ζυμαρικά. Η στιγμή της πρώτης αιμοληψίας από το προηγούμενο γεύμα πρέπει να απέχει δώδεκα ώρες και να είναι πολύ πρωί πριν τις 9.00. Εσείς που λαμβάνετε αντισυλληπτικά πρέπει να τα διακόψετε διότι αλλοιώνουν τα αποτελέσματα. Αυτό γενικώς συμβαίνει με ορισμένα χρόνια φάρμακα και σκευάσματα. Η δοκιμασία καλό είναι να αναβληθεί επί πυρετού, διάρροιας ή άλλης οξείας λοίμωξης. Η υπερκόπωση καλό είναι να αποφευχθεί κατά τις προηγούμενες ημέρες.
4. Γειά σας! Συγχαρητήρια για την εκπομπή σας! Είμαι σαράντα ετών, έχω ζάχαρο παίρνω χάπια και 3 χρόνια σχεδόν, έχω αντικαταστήσει την ζάχαρη στο ροφήματα μου γενικώς με την φρουκτόζη.
Θα ήθελα να μου πείτε κατά πόσο είναι αλήθεια αυτό γενικώς αν επηρεάζει την υγεία μου η χρήση της, γιατί πλέον μόνο αυτή χρησιμοποιώ.Η φρουκτόζη είναι μια φυσική ζάχαρη ιδιαίτερα αποτελεσματική ως γλυκαντικό που επιφέρει μικρή μόνο αύξηση της γλυκόζης. Σε μεγάλες όμως ποσότητες μπορεί να προκαλέσει μεταβολική απορρύθμιση με αύξηση χοληστερόλης και LDL.
5. Είμαι τριάντα ετών πάσχω από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ο γυναικολόγος μου είπε ότι πρέπει να κάνω εξετάσεις για διαβήτη. Θέλω να ξέρω εάν πράγματι κινδυνεύω περισσότερο από άλλους να αρρωστήσω από διαβήτη και πώς θα το προλάβω.
Συγχαρητήρια για τον γυναικολόγο σας αγαπητή φίλη διότι αρκετοί γυναικολόγοι αμελούν αυτήν την σημαντική διάσταση του συνδρόμου αυτού.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι συχνή διαταραχή, προσβάλλει προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και χαρακτηρίζεται από χρόνια ανωοθυλακιορρηξία.
Οι ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να αναπτύξουν διαβήτη.Η άριστη πρόληψη περιλαμβάνει κυρίως την σωστή ετήσια ιατρική παθολογική εξέταση και παρέμβαση, την αποφυγή της παχυσαρκίας, την συστηματική άσκηση.
6. Είμαι άνδρας σαράντα ενός ετών και ο δίδυμος αδελφός μου εμφάνισε ζάχαρο και παίρνει φάρμακα από τα σαράντα του. Mε ποιο τρόπο μπορώ να προστατευτώ για να μην πάθω τα ίδια;
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου δύο ( ο διαβήτης δηλαδή που δεν απαιτεί χορήγηση ινσουλίνης από την αρχή ), έχει σημαντικό γενετικό υπόστρωμα.Στην περίπτωσή σας εάν ο αδελφός σας και εσείς είστε μονοωογενείς δίδυμοι, δηλαδή προέρχεστε από το ίδιο ωάριο, η πιθανότητα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ υψηλή 90%. Εάν δεν είστε μονοωογενείς η πιθανότητα είναι σημαντικά μικρότερη. Η άριστη πρόληψη περιλαμβάνει και σε εσάς κυρίως την σωστή ετήσια ιατρική παθολογική εξέταση και παρέμβαση, την αποφυγή της παχυσαρκίας, την συστηματική άσκηση.
7. Είχα δύο χρόνια ζάχαρο λόγω ενός φαρμάκου που μου έδινε ο νευρολόγος, για την επιληψία μου. Μόλις το σταμάτησα μου σταμάτησε και το ζάχαρο. Θέλω να ξέρω αν κινδυνεύω να πάθω ζάχαρο από φάρμακα.
Ευχαριστώ για την πολύ ωραία σας ερώτηση, γιατί μου δίδεται η ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα θέμα που συχνά παραβλέπεται στην Ελλάδα και αφορά τον διαβήτη ειδικής αιτιολογίας.Ο διαβήτης μερικές φορές οφείλεται σε ειδικό νόσημα ή φάρμακο η αντιμετώπιση ή η διακοπή αντίστοιχα του οποίου είναι επιβαλλόμενη για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Στα νοσήματα που προκαλούν διαβήτη συγκαταλέγονται ορισμένοι καρκίνοι, νοσήματα παγκρέατος, νόσοι των ενδοκρινών αδένων, ορισμένα λοιμώδη νοσήματα. Δεν προκαλούν όλα τα φάρμακα διαταραχές του σακχάρου, αλλά ορισμένα φάρμακα, όπως η φαινυτοίνη στην περίπτωσή σας.
8. Είμαι πενήντα δύο χρονών και έχω διαβήτη, που ρυθμίζω με δίαιτα. Πρέπει από τώρα να κάνω το εμβόλιο της γρίπης ή μετά τα εξήντα πέντε;
Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο ανεξαρτήτου ηλικίας στα διαβητικά άτομα, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες απαγορευτικές αντενδείξεις (πχ σοβαρές αλλεργίες στο εμβόλιο).Επίσης εφόσον δεν υπάρχουν σχετικές απαγορευτικές αντενδείξεις πρέπει να γίνουν συνιστώμενα σχήματα αντιπνευμονιοκοκκικού και αντιτετανικού εμβολιασμού.
9. Έχω διαβήτη και δεν έχω καταλάβει τι είναι η μικρολευκωματινουρία και γιατί εξετάζεται.
Ο φυσιολογικός νεφρός δεν απεκκρίνει λεύκωμα με τα ούρα.Η μικρολευκωματίνη είναι λευκωματίνη που ανιχνεύεται με ειδική μέτρηση στα ούρα. Η εξέταση αυτή αξιολογεί τυχόν βλάβες στον νεφρό από τον σακχαρώδη διαβήτη. Αποτελεί προγνωστικό δείκτη νεφροπάθειας από τον διαβήτη.
10. Είμαι διαβητική τριάντα οκτώ ετών, ύψος 1.70 βάρος 85kg, παίρνω φάρμακα για το ζάχαρο, θέλω να γραφτώ σε κάποιο γυμναστήριο αλλά φοβάμαι, γιατί δεν έχω κάνει ποτέ μου γυμναστική. Κινδυνεύω να πάθω τίποτα από το ζάχαρο κατά την διάρκεια της άσκησης με δεδομένο ότι είμαι αγύμναστη;
Η άσκηση είναι επιβαλλόμενη στην περίπτωσή σας διότι έχετε διαβήτη και το βάρος σας πλεονάζει. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, η καθιστική ζωή συνδέεται με αυξημένα εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια, αυξημένη πίεση αίματος, εκκολπώματα εντέρου, οστεοπόρωση, αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια αίματος, ψυχιατρικά σύνδρομα, αϋπνία, ορισμένα καρκινώματα, μυοσκελετικά σύνδρομα. Η σωστή συστηματική άσκηση οδηγεί πολλές φορές σε μείωση της δοσολογίας των αντιδιαβητικών φαρμάκων.
Ωστόσο η άσκηση σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να πυροδοτήσει σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιακά επεισόδια, μυοσκελετικά προβλήματα, ασθματική κρίση.
Ποιοι είναι οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται από τον διαβητικό για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών:
· Πριν την ένταξη σε πρόγραμμα άσκησης πρέπει απαραιτήτως να προηγείται σοβαρή ιατρική εξέταση, κατά την οποία αξιολογείται η ικανότητα άσκησης, ο βαθμός έντασης που μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα άσκησης και η περιοδικότητα της ιατρικής παρακολούθησης.
· Η σωματική άσκηση πρέπει να είναι συστηματική.
· Τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή όπως εσείς, καλό είναι να εντάσσονται βαθμιαία και όχι απότομα σε συστηματικά προγράμματα άσκησης.
· Συνιστάται σταδιακή και όχι απότομη αύξηση της έντασης του προγράμματος, εφαρμογή ασκήσεων stretching στο πρόγραμμα και σταδίων προθέρμανσης και αποθεραπείας πριν και μετά το κύριο πρόγραμμα άσκησης .
· Πρέπει να φροντίσετε για άριστα αθλητικά υποδήματα και να αυξήσετε και την διάρκεια του καθημερινού βαδίσματος.
11. Είμαι 35 χρονών, έχω ζάχαρο και επειδή λόγω επαγγέλματος αθλούμαι ( είμαι πωλητής σε κατάστημα), πιστεύετε ότι χρειάζομαι συμπληρωματική γυμναστική;
Είμαι γυναίκα 53 χρονών, έχω ζάχαρο και πρόσφατα γράφτηκα σε κολυμβητήριο με υδρομασάζ. Χρειάζομαι συμπληρωματική άσκηση;
Αγαπητοί φίλοι ευχαριστώ για τις ερωτήσεις σας, γιατί μου δίδεται η ευκαιρία να αναφερθώ σε μία ιδιαιτέρως διαδεδομένη στον ελληνικό πληθυσμό αλλά λανθασμένη αντίληψη. Η ορθοστασία που χαρακτηρίζει την άσκηση ορισμένων επαγγελμάτων όπως το δικό σας, είναι κουραστική αλλά δεν είναι άθληση. Η σωστή άθληση περιλαμβάνει δραστηριότητες που προκαλούν μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος και επιτάχυνση της αναπνοής και του σφυγμού. Η συνήθεια που έχουν επίσης ορισμένοι να μπαίνουν σε πισίνες με υδρομασάζ και να μην κολυμπούν δεν είναι άθληση. Στην περίπτωσή σας λόγω ορθοστασίας ο οργανισμός σας επιβαρύνεται ιδιαιτέρως από το επάγγελμά σας.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους τηλεθεατές του ΑΘΗΝΑ ΤV, το τηλεφωνικό κέντρο, τους συντελεστές της εκπομπής, το κανάλι και τους συνεργάτες μου, που συντέλεσαν στην συλλογή και επεξεργασία των ερωτημάτων αυτών και στήριξαν άοκνα την μάχη της σοβαρής ιατρικής ενημέρωσης.