Διατροφικές συμβουλές για υγιή καρδιά

new28_heart.jpg
Ο οργανισμός του ανθρώπου έχει ανάγκη από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα καθώς και από νερό. Αυτά τα λαμβάνουμε από τις τροφές που καταναλώνουμε. Στις σωστές ποσότητες, αυτά τα διατροφικά στοιχεία παρέχουν τη βάση για υγεία και ευεξία. Η κατανάλωση των σωστών τροφών συντελεί στη διατήρηση της καλής λειτουργίας της καρδιάς, που αυτό μερικές φορές είναι πρόκληση. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν σε αυτό:

1. Καταναλώνετε μικρότερες ποσότητες. Όταν παίρνετε το γεύμα σας στο σπίτι, σερβίρετε το φαγητό σας σε μικρότερο πιάτο. Όταν γευματίζετε εκτός σπιτιού, καταναλώστε το μισό και το υπόλοιπο πάρτε το μαζί σας στο σπίτι. (Να θυμάστε ότι μια μερίδα κρέας δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από ένα πακέτο τραπουλόχαρτα) 

2. Αποφεύγετε φαγητά με υψηλή συγκέντρωση κορεσμένων λιπαρών και υδρογονωμένων (trans) λιπαρών. Υψηλή πρόσληψη τέτοιων λιπαρών είναι επιβλαβής για την καρδιά. 

3. Πίνετε ένα ψηλό ποτήρι κρύο νερό. Προσθέστε εάν επιθυμείτε και μια φέτα λεμόνι για γεύση. Πίνοντας ένα ψηλό ποτήρι νερό, θα σας κάνει να θέλετε να φάτε λιγότερο φαγητό.

4. Ελαττώστε τη χρήση αλατιού. Πετάξτε την αλατιέρα και σταματήστε να καταναλώνετε φαγητά πλούσια σε αλάτι. Μάθετε να χρησιμοποιείτε άλλα καρυκεύματα που θα δώσουν στο φαγητό σας τη νοστιμιά που θέλετε. 

5. Τρώτε άπαχα μόνο κρέατα. Όσο πιο άπαχο τόσο το καλύτερο. Όταν ψωνίζετε στο κρεοπωλείο να προτιμάτε τα άπαχα κρέατα και αν χρειαστεί ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας κόψει τα περιττά λίπη πριν το αγοράσετε. 

6. Καταναλώνετε φρέσκα φρούτα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν όσα φρούτα πρέπει. Εντάξτε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο τουλάχιστον 2-3 μερίδες φρούτα. Καταναλώστε φρούτα όπως μπανάνα, σταφύλια και πορτοκάλια και απολαύστε την πλούσια γεύση τους και τα υγιεινά πλεονεκτήματά τους. 

7. Καταναλώνετε περισσότερα φρέσκα λαχανικά. Συνήθως αυτοί που δεν καταναλώνουν φρέσκα φρούτα παραλείπουν να καταναλώσουν και φρέσκα λαχανικά. Δοκιμάστε σαν σνάκ ένα πιάτο με καρότα, αγγούρια και πιπεριές. 

8. Διαβάζετε τις ετικέτες διατροφικής επισήμανσης. Πριν αρκετά χρόνια έπρεπε να μαντέψεις σχετικά με το τι περιείχε ένα τρόφιμο. Σήμερα όλες οι πληροφορίες των συσκευασμένων τροφίμων είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στις ετικέτες διατροφικής επισήμανσης. Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες και σύντομα θα αρχίσετε να ψωνίζετε πιο έξυπνα και πιο υγιεινά. 

9. Περιορίστε τα πολλά ενδιάμεσα σνάκ. Συνιστώνται 1-2 σνάκ σε καθημερινή βάση. Αντισταθείτε στην ανάγκη να καταναλώσετε κάποιο σνάκ όταν είστε κουρασμένος, αγχωμένος ή απλά βαριέστε. Εάν παρόλα αυτά δεν μπορείτε, προτιμήστε ένα κομμάτι φρέσκο φρούτο με ένα ποτήρι νερό. 

10. Μην βιάζεστε όταν τρώτε. Οι περισσότεροι άνθρωποι, λόγω των γρήγορων ρυθμών στους οποίους ζούμε, καταναλώνουν βιαστικά το φαγητό τους και τρέχουν να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Η αργή κατανάλωση φαγητού βοηθάει στην καλύτερη πέψη και δίνει μια αίσθηση κορεσμού.

Μεταφρασμένο από το κείμενο του John Riddle