10 Τρόποι για να σταματήσετε το φούσκωμα

new27_8048450a_m.jpg
Ο χειρότερος εφιάλτης των γυναικών: το τζίν που φοράγατε εχθές σήμερα δεν σας κουμπώνει. Κι όμως φταίει το φούσκωμα. Μπορεί να οφείλεται στον κύκλο σας, στις κακές διατροφικές συνήθειες ή σε συγκεκριμένα φαγητά αλλά το σίγουρο είναι ότι σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα.  

Γιατί φουσκώνουμε

Στις περισσότερες γυναίκες το φούσκωμα εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης. Δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η περίοδος, αυξάνονται οι ορμόνες όμως η προγεστερόνη, τα επίπεδα οιστρογόνων και η προσταγλανδίνη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ελαττώνεται η πέψη και να προκαλείται κατακράτηση υγρών το οποίο έχει ως αποτέλεσμα το φούσκωμα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η αργή πέψη των τροφών, προκαλεί αρκετές φορές δυσκοιλιότητα. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε ή να σταματήσετε το φούσκωμα.

1. Πίνετε αρκετό νερό. Ναι , παρόλο που γίνεται κατακράτηση υγρών . Το νερό καθαρίζει τον οργανισμό σας και βοηθάει στην κινητικότητα των οργάνων το οποίο βοηθάει ειδικά όταν έχετε συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Επίσης, τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά μιας και περιέχουν σχεδόν 80-90 τοις εκατό νερό.

2. Αποφεύγετε το αλάτι. Κόψτε το αλάτι, ειδικά την εβδομάδα πριν την περίοδό σας γιατί το αλάτι κάνει κατακράτηση υγρών.

3. Το ασβέστιο κάνει καλό. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση 1000 mg ασβεστίου την ημέρα,(καταναλώνοντας άπαχα ή χαμηλής λιποπεριεκτικότητας γαλακτοκομικά προϊόντα) βοηθάει στην καταπολέμηση του φουσκώματος. Το ασβέστιο βοηθάει γιατί απορροφάει το περισσευούμενο νερό στο έντερο.

4. Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, βοηθώντας την καλή λειτουργία του εντέρου. Οι γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 25 γρ. φυτικών ινών την ημέρα, όταν έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν σχεδόν τις μισές. Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι φράουλες, τα αποξηραμένα βερίκοκα και δαμάσκηνα. Εάν όμως το παρακάνετε θα αισθάνεστε περισσότερο φουσκωμένοι από ποτέ. Προσθέστε σταδιακά φυτικές ίνες και αυξήστε την κατανάλωση νερού στη διατροφή σας έτσι ώστε να εξοικειωθεί ο οργανισμός σας στην επεξεργασία τους.

5. Μην μασάτε τσίχλες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μάσημα τσίχλας προκαλεί πρήξιμο στο στομάχι. Αυτό συμβαίνει γιατί μασώντας τσίχλα, απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα αέρα η οποία πηγαίνει στο στομάχι. Επίσης, μασώντας τσίχλα χωρίς ζάχαρη η οποία περιέχει γλυκαντικά υποκατάστατα, προκαλείται επίσης φούσκωμα, γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να επεξεργαστεί γρήγορα τις επεξεργασμένες αυτές ουσίες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αέρια.

6. Άσκηση. Ένα περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην εξαφάνιση του φουσκώματος μέσα σε 10-15 λεπτά. Η άσκηση βοηθάει τα αέρια να περάσουν στον πεπτικό σωλήνα πιο γρήγορα, και έτσι αισθάνεστε καλύτερα πιο γρήγορα. Η αεροβική γυμναστική δεν θα σταματήσει το φούσκωμα για πάντα αλλά η επίπεδη κοιλιά θα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα όταν έχετε φούσκωμα.

7. Διαχωρισμός γαλακτοκομικών. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα γιατί τείνουν να προκαλούν αέρια σε αρκετούς ανθρώπους. Μπορείτε να αρχίσετε να εκπαιδεύεται τον οργανισμό σας να ανέχεται τα γαλακτοκομικά καταναλώνοντας σταδιακά μικρές ποσότητες και αυξάνοντάς τις στην πορεία. Εάν δεν βλέπετε διαφορά , δοκιμάστε τα τρόφιμα χωρίς λακτόζη.

8. Ελέγξτε τα φάρμακά σας. Πολλά φάρμακα που δίνονται χωρίς συνταγή γιατρού όπως αντισταμινικά, συμπληρώματα σιδήρου, αντικαταθλιπτικά ακόμα και συμπληρώματα ασβεστίου, μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα και φούσκωμα, ειδικά όταν τα παίρνετε για πρώτη φορά. Θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας για τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιο φάρμακο.

9. Πίνετε τσάι. Έρευνες έχουν δείξει πως το τσάι από μάραθο – βότανο fennel είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των αερίων και του φουσκώματος ηρεμώντας και ανακουφίζοντας το έντερο. Είναι ιδιαιτέρως καλό για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

10. Καταναλώνετε πικρά βότανα. Δεν θα είναι ευχάριστο – δεν έχουν ωραία γεύση-αλλά έρευνες δείχνουν ότι τα πικρά βότανα βοηθάνε στην αντιμετώπιση της “κακής” χώνεψης, άλλη μια αιτία του φουσκώματος, εάν καταναλώνεται ένα κουταλάκι του γλυκού σε νερό, πριν από το κύριο γεύμα κάθε ημέρα(συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας). Πικρά βότανα είναι τα : Aloe Vera και η Echinacea.

Άλλοι λόγοι φουσκώματος

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αλλαγή ή η διακοπή της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να προκαλεί φούσκωμα σε κάποιες γυναίκες. Παρόλα αυτά το φούσκωμα υποχωρεί η μειώνεται μετά από λίγους μήνες. Επίσης η διακύμανση των ορμονών κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών και φούσκωμα.

Το φούσκωμα είναι πολύ κοινό στις γυναίκες, αλλά όταν έχετε παρατεταμένο και επίμονο φούσκωμα, θα πρέπει να πάτε στο γιατρό σας.

Μεταφρασμένο από το κείμενο του Joy Davis (Glee magazine)