Φυματίωση : μια αναδυόμενη απειλή

Η φυματίωση αποτελεί σήμερα μία από τις πιο εκτεταμένες και θανατηφόρες νόσους στον κόσμο. Ενώ η επίπτωση της φυματίωσης με την ανάπτυξη της ιατρικής και την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής έχει μειωθεί δραματικά στην Ευρώπη και στην Β. Αμερική, στον υπόλοιπο κόσμο συνεχίζει να αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες θανάτου. Η παγκοσμιοποίηση σε συνδυασμό την δραματική αύξηση που παρουσιάζουν τα κρούσματα φυματίωσης σε ασθενείς με aids κινδυνεύουν να καταστήσουν την φυματίωση την νέα αναδυόμενη απειλή σε χώρες όπου αυτή είχε πρακτικά εξαφανιστεί. Τα ερωτήματα που ακολουθούν είναι ερωτήματα που έχουν υποβληθεί από τηλεθεατές σε ενημερωτική εκπομπή για την φυματίωση που έχει προβληθεί στο ΑΘΗΝΑ ΤV. Ευχαριστώ το κανάλι, για την συμβολή του στην μάχη της σοβαρής ιατρικής ενημέρωσης.

Περισσότερα...

Αυπνία

Tα ερωτήματα που ακολουθούν ετέθησαν κατά την διάρκεια σχετικής συνέντευξης για την αϋπνία, που έδωσα στην κ. Ναταλία Γερμανού και στους δημοσιογράφους του ιατρικού ρεπορτάζ, στα πλαίσια της δημοφιλούς κυριακάτικης πρωινής εκπομπής του ΑLPHA, ΜΕΣ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΧΑΡΑ. Η αντίστοιχη εκπομπή προβλήθηκε στις 26-4-2009. Στο παρόν άρθρο έχουν συμπεριληφθεί και ερωτήματα που ετέθησαν από τους τηλεθεατές μετά την προβολή της σχετικής εκπομπής με e mail ή τηλεφωνική επικοινωνία. Ευχαριστώ τους συντελεστές της εκπομπής και τους τηλεθεατές για την πρόσκληση και το ενδιαφέρον τους.

Περισσότερα...

Τριχόπτωση

Η τρίχα αποτελεί ένα από τους βασικούς «καθρέπτες» της συνολικής κατάστασης του σώματος. Η πραγματικότητα αυτή είχε γίνει διαισθητικώς αντιληπτή από τα πολύ παλιά χρόνια, σε περιόδους που δεν υπήρχαν οι μοντέρνες μέθοδοι διερεύνησης της υγείας του σώματος με την σύγχρονη ιατρική εξέταση που χρησιμοποιεί στηθοσκόπιο πιεσόμετρο οξύμετρο, την αιμοληψία, τις εξετάσεις των ούρων, τις εξελιγμένες απεικονιστικές εξετάσεις.

Περισσότερα...

Σακούλες ματιών

Η ατονία, η τριχόπτωση, ο πόνος στον αυχένα, ο πόνος στη μέση, τα νύχια που σπάνε και τα πρησμένα μάτια είναι συνήθη παθολογικά συμπτώματα που απασχολούν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Οι δημοσιογράφοι του ιατρικού ρεπορτάζ του ALPHA, έγιναν αποδέκτες ανάλογων ερωτημάτων από το τηλεοπτικό κοινό και ζήτησαν σχετική ιατρική ενημέρωση, η οποία έγινε σε συνέντευξη που έδωσα στις 29-11-2009, στα πλαίσια της δημοφιλούς πρωινής εκπομπής ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΧΑΡΑ. Ευχαριστώ την κ. Ναταλία Γερμανού και όλους τους συντελεστές της εκπομπής για την συμβολή τους στη μάχη της σοβαρής ιατρικής πληροφόρησης.

Περισσότερα...

Φτέρνισμα ή πταρμός

Το φτέρνισμα είναι ένα συχνό σύμπτωμα που αρκετές φορές συνοδεύει συμπτώματα όπως είναι ο βήχας, η ρινική συμφόρηση, η δυσπεψία, η δύσπνοια, ο πυρετός. Δεν είναι σπάνιες ωστόσο οι περιπτώσεις που αποτελεί μεμονωμένο σύμπτωμα.

Περισσότερα...

Λόξυγγας

Λόξυγκας ή λόξιγκας ή λόξυγγας είναι η ακούσια βαθιά εισπνευστική κίνηση που προκαλείται από την κατάσπαση του διαφράγματος. Το διάφραγμα είναι ινομυώδης ιστός που διαχωρίζει την θωρακική από την κοιλιακή κοιλότητα στο ανθρώπινο σώμα. Το διάφραγμα δέχεται νεύρωση από το φρενικό νεύρο που σχηματίζεται από αυχενικές ρίζες και ο ρόλος του είναι σημαντικός για τη σωστή λειτουργία της αναπνοής.

Περισσότερα...

Μαύροι κύκλοι στα μάτια

Η περιοχή γύρω από τα μάτια αποτελεί μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι οι μαύροι κύκλοι στα μάτια μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες όπως αϋπνία, χρήση φαρμάκων, πόση αλκοόλ, χρήση τοξικών ουσιών, κακές κοσμητικές παρεμβάσεις (π.χ. χημικό peeling, χρήση ακατάλληλων οφθαλμολογικών ή δερματολογικών κρεμών).

Περισσότερα...

Βρείτε μας στο facebook

SFbBox by psd to html